Joe Biden și Boris Johnson au vorbit 40 de minute la telefon despre criza din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
joe biden vorbeste cu boris johnson
Joe Biden și Boris Johnson au discutat despre criza ucraineană Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, au vorbit la telefon, luni, și au ajuns la concluzia că nu s-au pierdut toate speranțele pentru o soluție diplomatică la criza ucraineană, deși au avertizat că situația rămâne fragilă, relatează BBC.

După convorbirea lor telefonică ce a durat 40 de minute, Joe Biden și Boris Johnson consideră că un acord pe cale diplomatică este încă posibil, în ciuda multiplelor avertismente legate de o acțiune militară iminentă a Rusiei. Potrivit unui comunicat al Downing Street, cei doi lideri au spus că a rămas o oportunitate „crucială” pentru diplomație.

„Premierul și președintele Biden s-au informat reciproc despre discuțiile lor recente cu alți lideri mondiali”, se arată în comunicat.  „Ei au fost de acord că a rămas o fereastră crucială pentru diplomație și pentru ca Rusia să dea înapoi în demersurile sale de a amenința Ucraina. Liderii au subliniat că orice incursiune suplimentară în Ucraina ar duce la o criză prelungită pentru Rusia, cu daune de mare amploare atât pentru Rusia, cât și pentru lume”, se arată în comunicatul transmis de guvernul de la Londra.

Boris Johnson urmează să organizeze marți o reuniune a cabinetului de securitate (Cobra) pentru a discuta despre răspunsul pe care Regatul Unit trebuie să-l dea în această criză.

Boris Johnson, care tot luni spunea că o invazie rusă în Ucraina este „posibilă în următoarele 48 de ore”, intenţionează să se deplaseze din nou în Europa spre sfârşitul săptămânii, pentru a discuta cu liderii din ţările nordice şi baltice. În urmă cu două săptămâni, şeful guvernului britanic a mers la Kiev pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Ucraina, căreia Londra i-a livrat recent, pentru prima dată, arme letale, respectiv rachete antitanc.

Ce se întâmplă pe frontul diplomatic din Est

Rusia a negat întotdeauna că intenționează să invadeze Ucraina, dar a adus la graniță peste 100.000 de soldați. În același timp, mai multe state și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar SUA au declarat că bombardamentele aeriene ar putea începe „în orice moment” și și-au relocat luni serviciile diplomatice de la Kiev la Lvov, în vestul țării, mai aproape de granița cu Polonia.

Pe de altă parte, luni, și ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că diplomația este „departe de a se fi epuizat”, iar ministrul rus al apărării i-a spus lui Vladimir Putin că unele dintre exercițiile militare pe care Rusia le desfășoară în apropierea graniței cu Ucraina s-au încheiat deja, iar altele se apropie de sfârșit.

Întrebat dacă există o șansă de acord cu Occidentul, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că „posibilitățile sunt departe de a fi epuizate. Cu siguranță nu ar trebui să continue la nesfârșit, dar aș sugera continuarea și intensificarea lor”, a adăugat șeful diplomației de la Moscova.

Comentariile lui Serghei Lavrov, făcute în cadrul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, de la care Kremlinul a transmis imagini, au fost percepute ca un semn clar că discuțiile încă ar putea atenua tensiunile și că ar putea fi făcute concesii.

Pe de altă parte, analiștii spun că dacă niciuna dintre părți nu face un compromis în privința spinoasei chestiunii a unei eventuale aderări a Ucrainei la NATO, există în continuare un impas, comentează BBC.

Kremlinul afirmă că nu poate accepta ca Ucraina - o fostă republică sovietică cu legături sociale și culturale profunde cu Rusia - să adere într-o zi la NATO și a cerut să-i fie garantat acest lucru, dar NATO a respins ferm această solicitare.

Luni, la Kiev a venit cancelarul german Olaf Scholz pentru a purta discuții despre această criză, după ce o serie de alți lideri occidentali care veni aici pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina. Scholz a declarat că nu există „nicio justificare rezonabilă” pentru desfășurarea militară rusă de la granițele Ucrainei și că țările occidentale vor impune „sancțiuni foarte ample și eficiente” împotriva Rusiei în cazul unei invazii.

Tot luni, SUA au anunțat că au trimis opt avioane de luptă F-15 în Polonia pentru a participa la misiunile de poliție aeriană ale NATO, după ce în urmă cu câteva zile Washingonul a decis să fie trimiși 3.000 de soldați suplimentari în Polonia, pentru a spori forța militară a NATO în regiune.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri