Josep Borrell: Lumea a eşuat lamentabil în eforturile de a pune în aplicare soluţia cu două state pentru israelieni şi palestinieni

Data publicării:
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell
Foto: Josep Borrell. șeful diplomaţiei europene. Sursa foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat sâmbătă, în cursul unei vizite la Beijing, că lumea a eşuat în eforturile de a pune în aplicare soluţia cu două state pentru israelieni şi palestinieni, transmite dpa.

'Lumea a eşuat lamentabil', a afirmat Borrell, arătând că, în 30 de ani, nu existat un succes în ce priveşte soluţia cu două state.

El a admis de asemenea că, deşi obiectivul dezirabil pentru israelieni şi palestinieni este cel a două state separate, acesta nu va rezolva conflictul actual declanşat săptămâna trecută.

Borrell a discutat în capitala chineză cu ministrul de externe Wang Yi despre probleme de securitate internaţionale.

'În acest moment asistăm la o gravă situaţie umanitară în Gaza', a spus şeful diplomaţiei UE, care şi-a reiterat sprijinul pentru poziţia ONU, distanţându-se public de ordinul dat de armata israeliană de evacuare în masă a nordului Gazei.

Atât de mulţi oameni nu se pot pune în mişcare într-un interval atât de scurt de timp, este 'pur şi simplu imposibil, nu poţi să mişti un astfel de volum de oameni', a apreciat Borrell, citat de Agerpres.

În opinia sa, Israelul are dreptul la autoapărare, care trebuie exercitat în conformitate cu dreptul internaţional.

Întrebat dacă a cerut Chinei să îşi exercite influenţa în Orientul Mijlociu, Borrell a spus că a discutat cu ministrul Wang Yi despre ce ar putea face fiecare.

China încearcă să îşi menţină poziţia neutră şi păstrează relaţii bune atât cu Israelul, cât şi cu palestinienii.

Beijingul nu a condamnat atacurile Hamas, dar a criticat faptul că în conflict au murit civili.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri