Kadîrov ridică greutăți în sala de forță și pune ceceni la podea încercând să arate că nu e pe moarte

Data actualizării: Data publicării:
ramzan kadirov
Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut public un videoclip într-o sală de forță în încercarea de a contracara informațiile din presă că e bolnav. FOTO: Retele sociale Ramzan Kadirov

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a făcut public un videoclip într-o sală de forță în încercarea de a contracara informațiile din presă că e bolnav și că sănătatea lui se deteriorează rapid, scrie The Guardian.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov suferă de peste cinci ani de necroză pancreatică, o afecțiune care poate duce la deces, a relatat luni site-ul independent de știri Novaya Gazeta Europe, citând surse anonime de la spitalul prezidențial din Moscova unde ar fi fost acesta tratat. Starea de sănătate a lui Kadîrov îi îngrijorează pe oficialii din jurul său, care au început să lucreze la un plan de succesiune pentru a menține stabilitatea în Cecenia, relatează The Moscow Times. 

La câteva ore după publicarea articolului, pe canalul de Telegram a lui Kadîrov a fost distribuit un videoclip de 4 minute în care liderul cecen discută despre rolul regiunii sale în războiul din Ucraina. În imagini se pot vedea cadre prim-plan cu Kadîrov, care nu-și mișcă corpul și poate fi auzit vorbind cu dificultate. Oficialii nu au comentat raportul Novaya Gazeta Europe, iar detaliile acestuia nu au putut fi verificate independent. 

În timpul serii, el a publicat pe rețelele sociale un nou clip din sala de forță.

În videoclipul de aproximativ un minut și jumătate, șeful cecen apare îmbrăcat în trening, face exerciții de încălzire, ridică greutăți în timp ce stă întins și face exerciții la aparatele cu scripeți, apoi cu ganterele. Împreună cu el se antrenează alți ceceni. Kadîrov se luptă cu unul dintre ei, întinzându-l pe podea. 

„O zi plină s-a încheiat cu exerciții fizice și pozitivism”, scrie în mesajul care însoțește videoclipul, fără să se facă vreo referire la boala despre care s-a relatat în presă. „Nu uitați că având grijă de sănătatea voastră faceți o investiție pentru viitor.”

Potrivit Novaya Gazeta Europe, medicii l-au diagnosticat inițial pe Kadîrov cu necroză pancreatică acută, o afecțiune gravă care poate duce la deces, în ianuarie 2019. În luna următoare, Kadîrov a anunțat printr-un decret că cedează pentru scurt timp puterile președintelui parlamentului regional, fără a-și dezvălui boala. El a emis un alt decret privind un transfer de putere la fel de scurt în ianuarie 2020. Novaya Gazeta Europe a raportat că starea de sănătate a lui Kadîrov a început să se deterioreze rapid în primăvara anului 2022, fiind nevoit să lipsească de la o serie de apariții televizate. Acest lucru a ridicat și mai multe semne de întrebare privind motivul absenței sale din spațiul public.

În septembrie 2023, publicația a relatat că Kadîrov a fost spitalizat la Spitalul Clinic Central de elită din Moscova timp de aproximativ o lună cu insuficiență pulmonară acută, după ce a luat o supradoză de somnifere care l-ar fi ajutat să își aline durerea. Deși medicii au reușit să îi stabilizeze funcția respiratorie la momentul respectiv, rezultatele unui RMN ar fi determinat familia lui Kadîrov să concluzioneze că acesta nu se va putea recupera complet.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri