Kuleba cere CPI să trimită o echipă care să investigheze Masacrul de la Bucha: „Rusia este mai groaznică decât ISIS”

Data actualizării: Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba. ministrul de Externe al Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean de externe cere Curții Penale Internaționale să trimită o echipă la Bucha și în alte orașe din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi ale crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de invadatorii ruși.

„Cer Curții Penale Internaționale și altor organizații internaționale să-și trimită misiunile la Bucha și în alte orașe și sate eliberate din regiunea Kiev, în cooperarea cu autoritățile ucrainene, pentru a aduna cu rigurozitate toate dovezile care atestă crimele de război comise de Rusia”, a spus șeful diplomației ucrainene.

Dmitro Kuleba a subliniat că aceste dovezi vor fi folosite în tribunale străine și internaționale pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care au comis aceste atrocități.

„Încă adunăm și căutăm cadavre, însă deja am găsit sute de morți. Trupuri neînsuflețite zac pe străzi. Au ucis civili care locuiau aici și care încercau să scape”, a spus Kuleba.

Ministerul de externe din Ucraina a vorbit despre crimele în masă ale armatei ruse, inclusiv ucideri, tortură, jaf și violuri – „Ne este imposibil să ne imaginăm așa ceva în secolul XXI, dar se întâmplă în fața ochilor noștri. Rusia este mai groaznică decât ISIS.

Obișnuiam să spun că voi face toate eforturile să-i aduc pe cei vinovați în fața justiției, dar acum sunt convins că aceasta este o chestiune de viață pentru mine, și o voi urmări până la ultima suflare, până ce toți vor răspunde pentru ce au comis”, a spus Kuleba.

Crimele de război ale armatei lui Putin în Ucraina. Gropi comune şi civili executaţi la Bucha, lângă Kiev

În Bucha, un mic oraș ucrainean situat la nord de capitala Kiev, rușii au lăsat în urmă imagini greu de privit. Brutalitatea cu care soldații ruși au atacat și ucis civili ucraineni este greu de descris. Trupuri neînsuflețite zac aruncate pe străzi sau în canale, iar autoritățile ucrainene vorbesc de un genocid.

Cel puţin 300 de civili au fost ucişi în timpul ocupaţiei militare ruse la Bucha. Majoritatea victimelor crimelor de război făcute de armata rusă în regiune au fost îngropate în gropi comune, în vreme ce unele cadavre încă se mai află pe străzile oraşului.

„La Bucha, am înhumat deja 280 de persoane în gropi comune”, deoarece este imposibil să se facă acest lucru în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi”, a declarat primarul oraşului, Anatoli Fedourk.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri