Kuleba cere sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă după atacul de la Zaporojie: Pot salva vieți în loc să stea în depozite

Data actualizării: Data publicării:
Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de externe. Foto: Profimedia Images

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, cere partenerilor să furnizeze urgent Ucrainei sisteme mai moderne de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă, după atacul de sâmbătă de la Zaporojie, când rușii au tras peste 20 de rachete asupra unor zone rezidențiale, făcând zeci de victime în rândul civilor, inclusiv copii.

„Livrările acestor echipamente vitale trebuie să fie accelerate. Aceste patru litere, AD (apărare antiaeriană, în engleză - n.r.)  și MD (apărare antirachetă), înseamnă vieți pentru noi. Viețile copiilor noștri care se culcă în Zaporojie și în alte orașe ucrainene fără să știe dacă se vor mai trezi. Aceste sisteme pot salva vieți în Ucraina chiar acum, în loc să stea în depozite”, spune Dmitro Kuleba într-o declarație de presă în  care propune un set de cinci măsuri după acest atac nemilos al Moscovei.

„Aceste zone nu au niciun scop militar. Singurul scop al atacurilor deliberate ale Rusiei a fost acela de a provoca moartea și distrugerea populației civile, de a semăna teroare și frică”, punctează ministrul ucrainean de externe.

„Atacarea deliberată a civililor este o crimă de război. Prin lansarea de atacuri cu rachete asupra civililor care dormeau în casele lor, Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist care trebuie ținut sub control în cele mai puternice moduri posibile pentru a preveni alte atrocități odioase”, spune șeful diplomației de la Kiev, care îndeamnă SUA și alte țări să desemneze Rusia ca stat sponsor al terorismului.

De asemenea, Kuleba cere Parchetului Curții Penale Internaționale și partenerilor care investighează crimele internaționale comise de Rusia în Ucraina să trimită de urgență anchetatori și experți la fața locului pentru a documenta crimele de război comise de Rusia și pentru a-i trage la răspundere pe autori.

„Îndemn comunitatea internațională să condamne cu fermitate Rusia pentru atacurile inumane de la Zaporojie și să intensifice presiunea prin noi sancțiuni dure, care vor tăia finanțarea mașinii de război a Rusiei”, arată Dmitro Kuleba.

În finalul declarației, el are un sfat tăios și pentru țările care pretind neutralitate față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei: „să își trimită imediat reprezentanții în Zaporojie ca să petreacă o noapte în zonele rezidențiale, pentru a simți ce acoperă cu neutralitatea lor”, spune Dmitro Kuleba.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...