Galerie Foto Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a ajuns să acopere o suprafață de peste 10 hectare în Oceanul Atlantic

Data publicării:
Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul format de marţi seară până la ocean
Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul format de marţi seară până la ocean. Sursă foto: Profimedia Images

Lava vulcanului Cumbre Vieja de pe insula spaniolă La Palma care a ajuns la Oceanul Atlantic a câştigat teren şi acoperă acum peste zece hectare în ocean, a declarat joi Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan), relatează AFP.

Se estimează că depăşeşte deja zece hectare, a declarat purtătorul de cuvânt al Involcan, David Calvo, care a afirmat că vor fi efectuate măsurători mai precise în următoarele ore, folosindu-se drone.

Fluxul de lavă provenit de la vulcanul Cumbre Vieja, care a erupt în urmă cu unsprezece zile, a ajuns în cele din urmă la ocean în noaptea de marţi spre miercuri după ce a parcurs şase kilometri, distrugând tot în cale. De atunci, lava vulcanului a continuat să erupă și să curgă în ocean.

Imagine pe timp de noapte cu lava vulcanului Cumbre Vieja care coboară în apa Oceanului Atlantic. Sursă foto: Profimedia Images
Imagine pe timp de noapte cu lava vulcanului Cumbre Vieja care coboară în apa Oceanului Atlantic. Sursă foto: Profimedia Images

Citește și: Cum s-a văzut din satelit erupția vulcanului Cumbre Vieja din La Palma

Râurile de lavă continuă să coboare prin canalul format de marţi seară până la ocean, a detaliat David Calvo.

Lava a ajuns la ocean fără a provoca pentru moment cele mai temute efecte ale sale: explozii şi valuri de apă clocotită. Cu toate acestea, contactul între lava cu o temperatură de peste 1.000 de grade şi apa oceanului a produs gaze potenţial toxice.

Există încă o coloană de gaz, precum cea pe care am putut-o observa ieri, a spus David Calvo, adăugând că vântul, care a ajutat miercuri la risipirea rapidă a acestor gaze, a fost din ce în ce mai slab joi.

Primăria din La Palma a cerut locuitorilor din mai multe cartiere din Tazacorte să rămână în case pentru a evita o posibilă intoxicaţie cu gaze.

Erupţia a distrus peste 500 de clădiri și a afectat aproximativ 476 de hectare de sol de pe această insulă, care are aproximativ 70.000 de hectare, conform declarațiilor făcute de autoritatea locală a insulei.

Citește și: Lava vulcanului La Palma a început să formeze o deltă în Oceanul Atlantic

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri