Localități întregi se golesc de ucraineni în provinciile ocupate: „E amuzant. Nimeni nu a votat dar rușii au deja rezultatele”

Data publicării:
masina abandonata intr-o curte
Imagini dezolante într-o localitate din Herson, recent eliberată de sub ocupația rusească. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ucrainenii din regiunile ocupate de Rusia au început să părăsească în viteză zona de frica anunțului anexării teritoriilor la Rusia, relatează Reuters. Ucrainenii se tem că rușii îi vor încorpora cu forța pentru a lupta împotriva propriei țări.

„Este amuzant. Nimeni nu a votat însă rezultatele au venit”, se amuză Liubomir Boiko cetățean ucrainean din Golo Pristan, un sat din provincia Herson, ocupată de ruși și în care s-a desfășurat, în ultimele zile, unul dintre referendumurile-farsă ale rușilor. Boiko încearcă acum să fugă din regiune cu ajutorul unei agenții NATO de ajutor pentru refugiați.

Ucrainenii care au reușit deja să fugă din teritoriile ocupate vorbesc de referendumuri ca de ceva care ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de periculos.

„Ei pot să anunțe ce vor ei. Nimeni nu a votat în referendum cu excepția câtorva care au trecut de cealaltă parte. Au venit din casă în casă, dar nimeni nu le-a deschis”, a spus Boiko.

El, soția sa și cei doi copii au ajuns la centrul de ajutor cu o zi în urmă, după ce au așteptat două zile la un punct de trecere până ce soldații ruși le-au permis trecerea.

Cei care au reușit să fugă spun că „votareas-a făcut cu amenințarea oamenilor pe stradă. Cea mai mare frică este că imediat ce Rusia va declara teritoriul ca fiind anexat, rușii vor începe să oblige oamenii să lupte împotriva propriei țări.

Pentru moment, soldații ruși le-au permis ucrainenilor din unele părți ale Hersonului și Zaporojiei să părăsească regiunile printr-un punct de trecere. Nimeni nu știe cât timp va mai rămâne ruta deschisă, mai ales pentru bărbații tineri care ar putea fi mobilizați.

Sute de oameni au ajuns, marți, în mașini și microbuze după ce le-a fost permisă ieșirea. Miercuri, unii dintre ei erau încă la centru fără să aibă unde să meargă, încercând să găsească un loc de cazare.

„Mulți oameni pleacă pur și simplu. Sunt locuri care au fost lăsate abandonate complet. Cu toții vrem să fim în Ucraina, de aceea pleacă oamenii. Acolo este ca în junglă, un loc fără lege, sate întregi pleacă”, a spus Boiko.

El a mai spus că ofițerii FSB i-au spus lui și altora că dacă pleacă din regiune nu se vor mai putea întoarce niciodată.

„Coada de mașini era atât de lungă că nici nu puteai să vezi unde se termină. 70% dintre oameni pleacă din cauza referendumului. Nu am avut curent, nu am avut combustibil, iar brusc a venit și referendumul. Este absurd, nu știu o singură persoană care să fi vott”, a spus și Andrii, un alt refugiat ucrainean care fuge din provinciile ocupate de ruși.

El a spus și că a văzut trecători care erau obligați pe străzi, în genunchi, să voteze.

„Dacă aș veni la tine acasă și ți-as spune că locul este acum al meu, ce ai face? Mi-ai da casă? Nu, m-ai alunga cu o furcă. Rușii sunt urâți din punct de vedere moral. Totul este înecat în sânge”, a spus tatăl lui Andrii, Viktor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...