Locul de unde poate izbucni următoarea pandemie: „Este un rezervor imens de viruși”

Data publicării:
Defrisarile in padurea amazoniana din Brazilia s-au dublat fata de anul trecut
Sursa: Getty Images

Următoarea pandemie ar putea veni din pădurea amazoniană, avertizează ecologistul brazilian David Lapola, care spune că invazia umană în habitatele animalelor - un probabil vinovat pentru epidemia de coronavirus - este în creștere din cauza defrișărilor masive.

Cercetătorii spun că urbanizarea zonelor cândva sălbatice contribuie la apariția bolilor zoonotice, cele care se transmit de la animale la oameni, relatează msn.ro.

Aici este inclus și noul coronavirus, despre care o serie de oameni de știință cred că provine de la lilieci și apoi a fost transmis la oamenii care au urbanizat rapid provincia Hubei.

Lapola, în vârstă de 38 de ani, care studiază modul în care acțiunea umană va modela viitoarele ecosisteme ale pădurilor tropicale, spune că aceleași procese sunt în desfășurare în bazinului Amazonului.

Amazonul este un rezervor imens de viruși”, a declarat David Lapola într-un interviu. „Ar fi bine să nu ne forțăm norocul.

Cea mai mare pădure tropicală din lume dispare într-un ritm alarmant.

Anul trecut, în primul an în care Jair Bolsonaro a fost președinte în Brazilia, defrișarea în Amazonul brazilian a crescut cu 85%. Tendința de creștere continuă și în acest an.

Aceasta este o veste proastă, nu doar pentru planetă, ci și pentru sănătatea umană, a declarat Lapola. „Când creați un dezechilibru ecologic, atunci un virus poate sări de la animale la oameni”, a mai spus el.

David Lapola a amintit că HIV, Ebola şi febra dengue au făcut sau mai fac încă ravagii pe glob. "Este istoric, toate acestea au fost virusuri care s-au răspândit pe scară largă pornind de la dezechilibrele ecologice", a subliniat el.

Cercetătorul a precizat că, potrivit studiilor, aceste transmisii au loc mai frecvent în Asia de Sud şi Africa, unde trăiesc anumite familii de lilieci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri