Lukașenko, despre conflictul cu Polonia: „Înțelegem că dacă mergem prea departe, războiul este inevitabil”

Data actualizării: Data publicării:
Belarus a propus săptămâna trecută un plan pentru relocarea migranților de la frontiera UE.
Belarus a propus săptămâna trecută un plan pentru relocarea migranților de la frontiera UE. Sursă foto: Profimedia Images

Președintele Alexander Lukașenko a declarat luni că Belarus nu caută nicio confruntare cu Polonia, însă dorește ca Uniunea Europeană să accepte 2.000 dintre migranții blocați la granița acesteia. Totodată, liderul regimului de la Minsk a adăugat că dacă criza se deteriorează prea mult, „războiul este inevitabil”, transmite Reuters

Uniunea Europeană acuză Belarus că a transportat cu avionul mii de oameni din Orientul Mijlociu și i-a împins să treacă frontiera UE prin Polonia, Lituania și Letonia, ca răzbunare pentru sancțiunile europene impuse Minskului după represiunile politice făcut de Lukașenko în vara anului 2020. 

Președintele Lukașenko neagă că a provocat criza migranților, dar țările UE, inclusiv Germania, au respins din nou luni apelul său de a accepta migranți, în timp ce situația devine din ce în ce mai incertă la frontieră.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică că această criză a migranților ar putea fi un preludiu la „ceva mult mai rău” care urmează să se întâmple, în timp ce poliția de frontieră din Polonia a spus că forțele belaruse încă transportă migranți la graniță. 

Lukașenko, citat de agenția de presă de stat Belta, a spus că nu dorește ca lucrurile să escaladeze. „Mesajul nostru trebuie să ajungă la polonezi, la fiecare polonez. Vrem să le arătăm acestora că nu suntem barbari, că nu vrem confruntare. Nu avem nevoie de asta, pentru că înțelegem că dacă mergem prea departe, războiul este inevitabil”, a declarat Alexander Lukașenko. „Și asta va fi o catastrofă. Înțelegem perfect acest lucru. Nu vrem niciun fel de conflict", a adăugat liderul autoritar al Belarusului. 

Planul lui Lukașenko și răspunsul Germaniei

Belarus a propus săptămâna trecută un plan care ar presupune că țările UE, în special Germania, să primească aproximativ 2.000 de migranți, în timp ce Minsk s-a angajat să trimită alți 5.000 de migranți înapoi acasă. Lukașenko însuși a spus că Belarus pregătește un al doilea zbor de repatriere a migranților la sfârșitul acestei luni.

Săptămâna trecută, preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul german Angela Merkel au avut luni o convorbire telefonică privind criza migraţiei la graniţa poloneză, a informat agenţia de presă de stat din Belarus. Discuția a avut loc în contextul în care Bruxelles-ul acuză Minsk-ul că a orchestrat această criză.

În fața unei respingeri din partea Germaniei și a Comisiei Europene, Lukașenko a insistat luni ca Germania, destinația preferată a multor migranți, să-i primească pe unii dintre ei. 

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al guvernului german a repetat refuzul Berlinului. „Ideea de a avea un coridor umanitar către Germania pentru 2.000 de migranți nu este o soluție acceptabilă pentru Germania sau UE”, a spus purtătorul de cuvânt.

La rândul său, cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declarat, într-o conferință de presă, că „UE nu trebuie să cedeze șantajului din partea lui Lukașenko. Trebuie să răspundem uniți și foarte clar la acest atac hibrid sponsorizat de stat asupra Uniunii Europene”.

În tot acest timp, un grup de aproximativ 150 de migranți a încercat să treacă duminică gardul de frontieră din apropierea satului polonez Dubicze Cerkiewne, a declarat poliția de frontieră din Polonia. 

Citește și: Premierul polonez spune că nu exclude riscul unui război. Morawiecki: „Forţele belaruse fac provocări tot mai directe”

Polonia și Belarus se amenință reciproc că taie legăturile feroviare

Polonia a amenințat că va întrerupe legătura feroviară cu Belarus dacă situația nu se îmbunătățește la frontieră. Lukașenko, dorind să pulseze, a afirmat că amenințarea s-ar putea întoarce înapoi.

Traficul feroviar ar putea fi deviat într-o zonă de conflict din estul Ucrainei, într-un astfel de scenariu, a adăugat liderul de la Minsk. 

„Președintele Lukașenko și regimul de la Minsk sunt cei care au cauzat întreaga problemă la graniță. Depinde doar de acești actori ce se va întâmpla în continuare”, a declarat viceministrul polonez de externe Marcin Przydacz, subliniind în același timp că „UE poate găsi o modalitate de a face comerț cu partenerii est-europeni și asiatici fără Belarus”.

Institutul Economic Polonez (PIE) a declarat că orice închidere a frontierei pentru transportul de marfă va fi mai costisitoare pentru Belarus, deoarece exporturile reprezintă până la 70% din produsul său intern brut.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la o posibilă închidere, deși această opțiune este pe masă. 

Agențiile umanitare spun că până la 13 migranți au murit în ultimele săptămâni la granița dintre Polonia și Belarus, iar mulți alții au fost nevoiți să campeze în pădure, la temperaturi foarte scăzute și lipsiți aproape total de hrană sau apă.

Polonia a declarat că forțele bieloruse încă transportă migranți la frontieră, în ciuda faptului că au curățat principalele tabere de migranți de-a lungul graniței de sârmă ghimpată în cursul săptămânii trecute. Mulți dintre migranți au fost mutați într-un depozit din Belarus, care se află la mică distanță de granița cu Polonia.

Citește și: Lukașenko recunoaște pentru prima oară că armata bielorusă i-a ajutat pe migranți să ajungă la granița UE: „Suntem slavi. Avem suflet”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri