Luptele din Sudan țin captivi 16 cetățeni străini într-o biserică încă din noaptea de Înviere: "Nu avem apă, mâncare, electricitate"

Data publicării:
O coloana de fum se ridica peste clădirile rezidențiale din capitala Sudanului pe fondul luptelor dintre armată și o grupare paramilitară pe 16 aprilie 2023.
Mai mulți cetățeni străini au rămas blocați de sâmbătă într-o biserică ortodoxă din capitala Sudanului. Foto: Profimedia Images

Mai mulți cetățeni străini au rămas blocați de sâmbătă într-o biserică ortodoxă din capitala Sudanului, unde se duc lupte între armată și forțele paramilitare pentru a cincea zi consecutiv. Oamenii au rămas acum fără apă, mâncare și curent electric, scrie BBC.

O femeie de cetățenie rusă a spus că ea și încă 15 oameni sunt într-o situație disperată și nu pot părăsi biserica deoarece se tem că vor fi împușcați.

Aceasta a povestit, comunicând prin mesaje pe telefon cu reporterii BBC, că participa la slujba de Înviere când atât ea, cât și fiica ei de șapte ani au fost prinse în schimbul de focuri dintre cele două tabere. De atunci s-au refugiat în lăcașul de cult.

Doi cetățeni greci, care au încercat să părăsească biserica, au fost răniți.

"Au fost duși la un spital din apropiere. Totuși, acum îi vor aduce înapoi, pentru că spitalele se închid. Nu mai există medicamente, dar ei au nevoie de medicamente", a povestit aceasta.

Sindicatul Medicilor Sudanezi a anunțat, miercuri, că 39 din cele 59 de spitale din capitala Khartoum au fost închise.

Femeia de cetățenie rusă a mai relatat că, în afară de fiica ei, alți doi copii se află în biserică de cinci zile.

Aceasta a adăugat că au găsit aici mâncare cât să le ajungă două zile.

"Acum nu mai avem, nu mai avem nici combustibil pentru generator. Curentul electric în oraș a fost tăiat încă de la începutul luptelor", a scris ea.

"Transmiteți acest lucru peste tot, ca un mesaj pentru toată lumea, venit din biserica noastră: Nu avem electricitate, apă, mâncare", a mai scris ea.

Presa din Grecia a relatat că printre cei blocați în lăcașul de cult din Khartoum se numără și cetățeni din Sudan și Etiopia.

Germania amână misiunea de evacuare a cetățenilor săi din Sudan

Mai multe țări încearcă să-și evacueze cetățenii din Sudan, însă aceste operațiuni sunt dificile din cauza luptelor care nu se mai opresc.

Germania a amânat misiunea prin care încerca să evacueze în jur de 150 de cetățeni din capitala Sudanului, scrie Der Spiegel.

Forțele Aeriene ale Germaniei pregătiseră trei avioane pentru misiunea care ar fi trebuit să aibă loc miercuri dimineața.

Avioanele au ajuns mai întâi în Grecia, pentru alimentare, însă nu au mai putut zbura în Khartoum pentru că aici continuă schimburile de focuri, dar și loviturile aeriene.

Avioanele urmau să recupereze diplomați, polițiști și angajați ai organizațiilor umanitare.

Și Japonia și Kenya au anunțat că intenționează să-și evacueze cetățenii sub protecție militară.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri