Macron merge în China să îl vrăjească pe „cel mai bun prieten” al lui Putin. Ce oficial UE ar putea să îi dea planurile peste cap

Data publicării:
Emmanuel Macron dă mâna cu Xi Jinping
În ciuda gestului de bunăvoință, Macron este pregătit să transmită și „niște mesaje” Beijingului cu privire la sprijinul oferit Rusiei, în special în privința livrărilor de armament. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron se îmbarcă marți într-o misiune diplomatică în care va încerca să ademenească Beijingul de partea Occidentului și cât mai departe de Moscova, scrie Politico, însă americanii nu se arată prea optimiști de rezultatele pe care Macron le-ar putea obține.

Franța speră că va putea să îl descurajeze pe liderul chinez Xi Jinping să se apropie mai mult de președintele rus Vladimir Putin și vrea ca Beijingul să joace rol de mediator în războiul din Ucraina.

Rămâne, însă, neclar cu ce l-ar putea ademeni Macron pe Xi, iar contextul călătoriei de trei zile a președintelui francez în China ce începe marți nu este deloc simplu.

Europa continuă să sufere de pe urma impactului pe care l-a avut decizia de a rupe relațiile comerciale cu Rusia, iar tensiunile geopolitice dintre SUA și China, cele mai mari economii ale lumii, nu par că vor scădea în intensitate prea curând.

Amintirea discuțiilor eșuate de anul trecut dintre Macron și Putin atârnă greu asupra Casei Albe

Președintele francez vrea să joace o carte mai personală cu omologul său din China după ce anul trecut a fost criticat dur pentru orele pe care le-a pierdut în conversații telefonice cu Putin în încercarea de a-l convinge să nu invadeze Ucraina.

În timp ce așteptările francezilor de la această vizită sunt moderate, oficialii din Occident sunt încă și mai pesimiști.

Vladimir Putin Emmanuel Macron Rusia Franța
La o zi după discuția cu Macron, Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din Donbas, iar pe 24 februarie a declanșat invazia Ucrainei. Colaj foto: Profimedia Images

Consilierii de la Casa Albă își amintesc cu tristețe încercările eșuate ale lui Macron de a face pace între Putin și Zelenski acum ceva mai bine de un an și anticipează că vizita sa la Beijing va avea același rezultat.

Ceea ce îngreunează și mai mult misiunea lui Macron este chiar prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care călătorește alături de președintele francez.

Von der Leyen a îndemnat țările UE săptămâna trecută să își reducă dependența de China și a amenințat că UE ar putea renunța la un acord comercial foarte important cu China.

Cât de bine va funcționa șarmul lui Macron asupra „celui mai bun prieten” al lui Putin?

În afară de cele între „șase și șapte ore” de discuții pe care liderul chinez le va avea cu președintele francez, Macron îl va acompania pe Xi într-o vizită în orașul Guangzhou, unde tatăl lui Xi a lucrat ca guvernator de provincie.

„Este absolut fundamental să avem momente de întâlniri private”, a spus Sylvie Bermann, fostul ambasador francez din China. „Diplomația este un joc de lungă durată... cu China, nu cred că este ușor să construiești relații ca occidentali. Dar poate că va însemna că vom putea discuta când va veni timpul.”

Emmanuel Macron și Xi Jinping
Pentru Macron, vizita la Beijing va juca și un rol economic important: alături de el va călători o delegație mare de lideri afaceriști. Foto: Profimedia Images

În ciuda gestului de bunăvoință, Macron este pregătit să transmită și „niște mesaje” Beijingului cu privire la sprijinul oferit Rusiei, în special în privința livrărilor de arme, potrivit unui oficial francez de rang înalt.

„Nu îi vom amenința, dar vom trimite niște avertizări: chinezii trebuie să înțeleagă că [trimiterea de arme] va avea consecințe pentru Europa, pentru noi... trebuie să le aducem aminte de interesele noastre de securitate”, a spus oficialul, care a precizat că Macron nu îl va amenința pe Xi cu sancțiuni.

Pentru Macron, vizita la Beijing va juca și un rol economic important: alături de el va călători o delegație mare de afaceriști, inclusiv reprezentanți ai EDF, Alstom, Veolia și Airbus. Francezii ar vrea să semneze o nouă înțelegere cu chinezii după ce, în 2019, Beijingul a comandat 300 de avioane în schimbul sumei de 30 de miliarde de euro.

Faptul că va călători alături de președinta Comisiei Europene îl va deosebi de cancelarul german Olaf Scholz, care, anul trecut, s-a grăbit să se întâlnească cu Xi în China, acolo unde a ales să se concentreze mai mult pe interesele Germaniei, decât cele ale Uniunii Europene.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...