Amnesty International: doi oameni au murit în timpul protestelor violente din Turcia 

Data publicării:
turcia

Demonstraţiile au continuat şi noaptea trecută, pe străzile din Ankara şi Izmir.

Sute de oameni au ieşit pe străzile din Ankara, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de politicile autoritare şi de orientare islamistă ale premierului Recep Tayyip Erdogan. Protestatarii au incendiat baricade şi s-au ciocnit cu poliţiştii, care au intervenit cu tunuri cu apă.

Au avut loc 939 de reţineri în mai multe oraşe. Unii au fost deja eliberaţi, dar alţii au fost arestaţi şi aşteaptă să fie judecaţi”, a declarat Muammer Guler, ministrul turc de Interne.

Şi la Izmir, pe coasta mării Egee, mii de de oameni au fost în stradă. Ca şi la Ankara, autorităţile au intevenit cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a rupe baricadele făcute de demonstranţi.

Protestele nu s-au limitat doar la teritoriul Turciei. La Bruxelles, sute de oameni au condamnat brutalitatea poliţiei turce şi au cerut demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.

„Vrem să scăpăm de acest guvern, pentru a avea mai multă libertate, libertatea cuvântului. Vrem un guvern mai bun care să respecte ideile lui Ataturk, ce sunt deja consacrate”, spunea unul dintre demonstranți.

Ceea ce a început ca un protest pentru salvarea unui parc s-a transformat într-o revoltă faţă de politica islamistă impusă de guvern.

Parlamentul turc a aprobat recent o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice după lăsarea serii, de asemenea, a interzis sărutul şi orice formă de afecţiune manifestată în public. 

Acuzat de atitudine islamistă, premierul Recep Erdogan a dat asigurări că respectă caracterul laic al statului turc. El recunoaşte că poliţia a intervenit cu brutalitate, dar le-a cerut demonstranţilor să oprească manifestaţiile.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri