ANALIZĂ BUSINESS CLUB. SUA și Cuba, prieteni de conjunctură

Data publicării:
Barack Obama si Raul Castro la Johannesburg pentru omagiul lui Nelson Mandela-AFP Mediafax Foto---1
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Dupa anexarea Crimeei şi poziţia de adversitate faţă de Occident, Rusia încearcă refacerea vechilor alinaţe. Washingtonul a conştient că nu trebuie să lasă să se repete scenariul de acum 50 de ani, când inamicul era la 150 de kilometri de graniţele sale.

Decizia administrației Obama de a începe normalizarea relațiilor cu Havana va trebui să aibă girul Congresului SUA, dominat de republicanii care au fost critici până acum în această problemă.

Prin puterile pe care le are, președintele Statelor Unite poate aproba o serie de măsuri cum ar fi tranzacțiile interbancare sau călătoriile directe între cele două țări. Este un început modest care trebuie continuat, dar care cu siguranță va avea mare impact asupra publicului. Congresul este cel care poate decide ridicarea embargoului.

Negocierile dintre americani și cubanezi s-au desfășurat de mai bine de un an și jumătate pe teritoriul canadian și au fost sprijinite de Papa Francisc. Au contribuit mult reformele și deschiderea lui Raul Castro din ultimii ani, însă un rol esențial îl are și noul context geopolitic.

Riscul pentru americani este de a avea iarăși Rusia la ușă, în condițiile în care cele două țări devin evident adversare pe scena politică.

În vara acestui an, Vladimir Putin a făcut un turneu în America Centrală și de Sud, a ajuns și în Cuba, cu intenția de a câștiga aliați. De la finalul anului trecut, Moscova a șters 90% din datoria istorică de 32 de miliarde de dolari a Cubei.

Potrivit The Guardian, la schimb ar fi primit permisiunea de a redeschide o bază de spionaj de lângă Havana, extrem de activă în timpul Războiului Rece.

Cuba are însă nevoie de mai mult decât de ștergerea unor datorii vechi. Are nevoie de spirijin financiar în acest moment și din acest punct de vedere rușii sunt limitați. Abia se descurcă cu problemele de acasă, bani de dat nu prea au.

Nevoile Cubei pot fi acoperite de către americani. A fost nevoie doar de un anunț al președintelui Obama și mașinăria financiară deja se pune în mișcare.

Pentru companiile americane, Cuba este o oportunitate uriașă de afaceri. Se deschide o piață, se pot face afaceri cu marje de profit inimaginabile. Toate acestea, dincolo de interesul strategic.

Relațiile dintre cele două țări au fost rupte în 1961, după naționalizarea averilor americanilor din Cuba de către Fidel Castro. Și au rămas în acel stadiu cu toate că Statele Unite au ajuns la o normalizarea a legăturilor cu alți vechi inamici, China sau Vietnam.

Experții susțin că în tot acest proces de apropiere este esențial ca americanii să nu forțeze nota și să încerce accelerarea transformărilor, cum ar fi o tentativa de schimbare a regimului.

Pentru Cuba, actuala o tranziție către regimul „o țară, două sisteme”, cum e cel din China, ar fi cea mai bună soluție.

Se poate dezvolta o economie de piață și, în același timp, să existe o putere centralizată de sorginte comunistă.

Statele Unite punctează major la nivel internațional. Deja câștigă aliați în America Latină în urma reluării legăturilor cu Havana. Cuba așteaptă acum dolarii americani.

Economia țării insulare este de decenii muribundă. A fost ținută în viață cu subvenții din Venezuela, sub formă de petrol ieftin.

Căderea cotațiilor la țiței deja creează mari probleme la Caracas și în aceste condiții ajutorul venezuelean pentru Cuba devine nesigur. Regimul lui Nicolas Maduro devine nesigur și poate fi urmatoarea etapă în schimbarea alianțelor la nivel internațional, căci Venezuela este un aliat al Rusiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
E oficial! Brigitte Macron a intentat procesul, nu a mai rezistat. Situaţia era din ce în ce mai tensionată
Digi FM
Momentul în care Elena Udrea își reîntâlnește fiica, după ieșirea din închisoare. Micuței nu-i venea să...
Pro FM
„Amore”. Dua Lipa, îndrăgostită pe străzile din Palermo, în imaginile de peste 2 milioane de like-uri
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Ce se întâmplă dacă nu pui telefonul pe modul avion în timpul zborului. Avertismentul unui pilot: „Nu este...
Newsweek
Referendum pentru tăierea pensiilor speciale de 25.000 lei. De ce nu se rezolvă în Parlament?
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Pisica cu cel mai mare nas, în sfârșit diagnosticată. Motivul ciudat pentru care arăta atât de diferit
Film Now
Nicole Kidman și Sandra Bullock, în primele imagini de pe platourile de la „Practical Magic 2”: „Vrăjitoarele...
UTV
Lumea wrestlingului este în doliu: Hulk Hogan a murit la 71 de ani