Armata australiană, ținta atacurilor străine din cauza parteneriatului AUKUS cu SUA și UK. Este vizat programul de submarine nucleare

Data publicării:
Aukus security alliance pact, flags of Australia, USA and UK
Mediul de securitate al Australiei se va deteriora în următorii cinci ani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Armata australiană este ţinta unor servicii de informaţii străine din cauza parteneriatului său cu SUA şi Marea Britanie în cadrul proiectului AUKUS de submarine nucleare, şi se confruntă cu ameninţări în creştere de spionaj şi sabotaj, a afirmat miercuri şeful serviciului de informaţii ASIO (Organizaţia australiană a informaţiilor de securitate).

Avertizând în legătură cu deterioarea perspectivelor de securitate naţională, directorul general Mike Burgess a afirmat că ASIO a identificat servicii străine, inclusiv ale unor ţări prietene cu Australia, care au vizat AUKUS spre a-i afla capabilităţile, felul în care Australia intenţionează să îşi folosească submarinele, şi a submina încrederea aliaţilor săi.

„Numeroase ţări caută constant informaţii despre capacităţile noastre militare. Angajaţii din apărare sunt vizaţi în persoană şi online”, a spus Burgess, în discursul anual privind evaluarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale.

„Unii au primit recent cadouri de la omologi internaţionali. Cadourile conţineau dispozitive de supraveghere disimulate”, a afirmat el, fără a numi ţările implicate.

ASIO a estimat că eforturile de interferenţă străină vor încerca să submineze sprijinul pentru AUKUS şi să se implice în potenţial sabotaj dacă tensiunile regionale vor escalada.

Mediul de securitate al Australiei se va deteriora 

„ASIO estimează că regimuri autoritare sunt tot mai dispuse să perturbe sau distrugă infrastructură critică pentru a împiedica luarea deciziilor, provoca daune capacităţilor de luptă şi semăna discordie socială”, a adăugat el, menţionând de asemenea că sabotajul cibernetic constituie o ameninţare aparte.

„Unităţi cibernetice din cel puţin un stat naţional încearcă în mod regulat să exploreze şi să exploateze reţelele de infrastructură critică ale Australiei, aproape sigur cartografiind sisteme astfel încât să poată instala malware sau menţine accesul în viitor”, a spus el.

Într-o aparentă referire la Volt Typhoon, un grup chinez de hacking despre care SUA şi Australia spun că a infiltrat infrastructură critică din SUA în 2024, Burgess a afirmat că „ASIO a lucrat îndeaproape cu omologul nostru american pentru a expulza hackerii şi a le închide accesul global, inclusiv nodurile de aici în Australia”.

În următorii cinci ani, servicii de informaţii străine vor exploata inteligenţa artificială şi bazele de date online mai profunde, ceea ce va face posibile dezinformarea şi deepfake-urile, şi va eroda încrederea în instituţii, a spus el. Nivelul de ameninţare teroristă la nivel naţional a fost ridicat în 2024 la „probabil”, ASIO şi poliţia dejucând anul trecut cinci planuri.

O problemă nouă şi în creştere este aceea că extremiştii se auto-radicalizează mai rapid, a indicat Burgess, notând că majoritatea planurilor teroriste anchetate au implicat ideologii naţionaliste şi rasiste mixte, şi minori. De asemenea, a existat o creştere a incidentelor antisemite cu violenţă, iar ASIO este îngrijorată că comunitatea evreiască continuă să fie o ţintă.

Înaintea unor alegeri naţionale, ocazie cu care politicienii inflamează temerile privind securitatea frontierelor, Burgess a spus că traficul de persoane este improbabil să devină o ameninţare majoră.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pregătiți-vă de scumpiri majore de la 1 august! Specialiștii susțin că ceea ce cumpăram cu 100 de lei, la 31...
Digi FM
Fiica lui Tom Cruise, vacanță în New York alături de mama ei. Suri Cruise are 19 ani și adoptă tot mai mult...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Nicole Kidman, cu părul natural, după ce a apărut cu peruci pe covorul roșu. Actrița, în vacanță alături de...
Adevarul
Cum intenționează Trump să încheie războiul din Ucraina: „Lumea nu a mai văzut așa ceva. Cu asta se termină”
Newsweek
60.000 lei/lună din pensii pentru o familie de judecători. Bolojan zice când taie pensiile speciale
Digi FM
Se face tot mai cald. Când revine canicula. Avertizarea meteorologilor pentru Capitală și șase județe
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Pamela Anderson, adevărul despre relația cu Liam Neeson, după ce actorul a declarat că este „îndrăgostit...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu