Atentat la ambasada SUA din Ankara, soldat cu doi morţi. Atacatorul a fost identificat

Data publicării:
0202 20atacator 20gasit-47222

Actualizare 22.30 Autorităţile turce au publicat în urmă cu puţin timp o fotografie a bărbatului care s-a aruncat în aer în faţa ambasadei americane. Este vorba de un tânăr de 30 de ani, Ecevit Sanli, membru al unei grupări de stânga, care a stat şi la închisoare, însă nu se ştie încă pentru ce delict.

„Un terorist kamikaze a intrat în postul agenţilor de securitate şi a detonat bomba. Doi oameni, inclusiv atacatorul, au murit în timp ce o femeie turcă a fost dusă la spital”, a anunţat guvernatorul Ankarei, Alaaddin Yuksel.

Deși a fost puternică, explozia nu a provocat pagube în interiorul ambasadei. Zidul exterior al ambasadei a fost însă avariat, iar geamurile clădirilor din apropiere au fost sparte de suflul deflagrației. Polițiștii au blocat strada pe care se afla reprezentanța diplomatica și zeci de ambulanțe au fost trimise la fața locului pentru a prelua răniții.

Imediat după atentat, autorităţile turce au primit informaţia că o a doua bombă ar fi fost amplastă în zonă, dar până acum nu a fost găsit niciun alt dispozitiv. Poliţia crede că atacatorul era cetăţean turc aparținând unei organizații de extremă-stânga.

Clădirea ambasadei americane din Ankara era foarte bine păzită și se afla în același cartier în care sunt și ambasadele Germaniei și Franței.

Actualizare 17.00 Ambasadorul american în Turcia, Francis J. Ricciardone, a făcut o declarație, la scurt timp după atentat: „Suntem recunoscători statului turc, poliției, pentru reacția lor promptă. Suntem, desigur, foarte triști pentru că l-am pierdut pe unul dintre gardienii noștri turci de la poartă. Suntem foarte triști și ne rugăm pentru recuperarea grabnică a persoanei rănite, de asemenea cetățean turc. Ne rugam foarte mult pentru însănătoșirea acestui om”.

_______________________

Potrivit NTV, au murit doi membri ai serviciilor de pază.

Imaginile prezintă fum gros în zonă, avarii la intrarea în clădirea ambasadei, aflată în același cartier în care sunt situate ambasadele Germaniei și Franței.

Este vorba despre un atentat sinucigaș.

Explozia s-a produs la intrarea secundară. O angajată a ambasadei a fost grav rănită. Un bărbat a fost de asemenea rănit.

Pirotehniștii sunt la fața locului, poliția are în vedere riscul unui al doilea atac, caută o eventuală a doua bombă.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a spus că va cere informații amănunțite de la oficiali, iar șeful poliției se află la fața locului.

Ieri, al-Qaida a amenințat cu noi atentate în Europa și SUA. În ultimii ani, diverse grupări - de la separatiștii kurzi la celule de stânga și islamiști - au comis atacuri în Turcia.

Camerele de supraveghere nu funcționau în momentul atacului, din cauza unei pene de curent în zonă. Nu este clar dacă Ambasada SUA a fost singura afectată de această întrerupere a curentului, scrie Hurriyet.

Nu este prima dată când teroriștii vizeaza misiunile diplomatice ale Statelor Unite din Turcia. În 2008, consulatul american de la Istanbul a fost ținta unui atac armat pus la cale de al-Qaida, soldat cu moartea a trei polițiști și a celor trei atacatori.

Trimisul special al Digi24 se va afla în această seară în Turcia și va avea o primă transmisiune în jurnalul orei 19.00. Rămâneți pe Digi24 HD pentru a fi informați cu ultimele evoluții ale situației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri