BBC: Cazuri de viol care au șocat India, dar au rămas fără urmări

Data publicării:
bbc-42111

Aproape zilnic, ziarele indiene prezintă noi atrocități: un bebeluș de 10 luni violat de un vecin în New Delhi, un alt copil, de 18 luni, violat și abandonat pe stradă în Calcutta, o fetiță de 14 ani violată și ucisă într-un comisariat de poliție din Uttrar Pradesh, un soț care a facilitat violul propriei soții în Howrah. Însă, într-o țară în care un viol este raportat la fiecare 21 de minute, chiar și astfel de acte îngrozitoare sunt uitate rapid, comentează BBC.

Unul dintre cele mai șocante cazuri a fost cel al unei asistente din Mumbai, Aruna Shanbaug. Sodomizată de un angajat din spitalul în care lucra, tânăra de 25 de ani a fost strangulată cu lanțuri și lăsată să moară, la 27 noiembrie 1973. A fost salvată în ultima clipă și trăiește, dar, de 39 de ani, este în stare vegetativă. Autorul faptelor a primit șapte ani de închisoare, dar nu pentru vol, ci pentru tâlhărie și tentativă de omucidere.

Rușinea Indiei

Violențele asupra femeilor par a fi puternic înrădăcinate în societatea indiană. În 2003, o femeie diplomat de 28 de ani, care reprezenta Elveția, a fost violată într-o mașină din sudul New Delhi. În 2004, în Manipur, o femeie de 32 de ani a fost răpită din casă de soldații din Assam Rifles, care o acuzau că ajuta insurgenții. Câteva ore mai târziu, cadavrul ei mutilat a fost găsit pe un drum de țară. Fusese împușcată în pelvis de câteva zeci de ori.

Anul trecut, Sonam, o adolescentă de 14 ani, a fost violată și ucisă într-un comisariat din Uttar Pradesh. În cursul revoltelor din 2002 din Gujarat, femei musulmane au fost violate în grup și apar frecvent acuzații potrivit cărora forțele de securitate din Kashmir-ul administrat de India și din nord-est au folosit violul ca armă pentru a pedepsi întreaga comunitate.

În multe cazuri, violatorii primesc pedepse ușoare, judecătorul acceptând argumentul că au comis faptele pentru că erau în stare de ebrietate, pentru că trăiau de multă vreme departe de familie sau că acuzatul era membru al unei caste superioare și nu ar fi putut viola o femeie din Dalit, castă inferioară.

O schimbare totuși a venit

Un oficial a explicat că actualele legi împotriva violului sunt departe de a fi adecvate și că „procesul justiției este lent, iar rata condamnărilor este scăzută”. Multe cazuri nici nu mai ajung în instanță, pentru că există un stigmat atașat violului, iar familiile își conving fiicele să nu depună plângere.

În 1972, o adolescentă de 16 ani dintr-un trib a fost violată de doi polițiști într-un comisariat. Instanța i-a eliberat pe acuzați, care au spus că fata nu a fost rănită și, din moment ce era activă sexual, ar fi consimțit. Protestele au dus în cele din urmă la amendarea legii, în 1983, stipulându-se că dacă o victimă spune că nu a consimțit, Curtea o va crede.

Activiștii subliniază acum că modificarea legilor nu este suficientă și că, mai important, trebuie să se schimbe atitudinea față de femei în societatea indiană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri