BUSINESS CLUB. Rusia și-ar putea pierde statutul de țară în curs de dezvoltare

Data publicării:
rusia oameni

Pentru Rusia, creşterea economică de doar 2,5% pe care o prognozează guvernul de la Moscova pentru următorii 16 ani poate fi considerată stagnare. Iniţial, Rusia se aştepta o creştere economică pe termen lung de 4-5% pe an, demnă de o ţară în curs de dezvoltare. Însă, în această dimineaţă, oficialii guvernamentali de la Moscova au avut un moment de maximă sinceritate şi, prin această nouă prognoză, au recunoscut că economia Rusiei are probleme mari.

Pe termen scurt, Rusia trebuie să găsească o soluţie pentru ieşirea din recesiunea în care a intrat în prima jumătate a anului. Seva economiei ruseşti, petrolul, a înregistrat exporturi dezamăgitoare anul acesta după ce vremea a fost blândă, iar ieşirea Uniunii Europene din criză a fost greoaie. Nici măcar investiţiile masive pentru organizarea Olimpiadei de la Soci nu au revigorat economia Rusiei, ci au scos la subliniat o altă problemă: corupţia. Multe dintre contractele pentru infrastructura jocurilor Olimpice au fost câştigate de oligarhi din anturajul preşedintelui Vladimir Putin. Şi, chiar dacă miliardele de dolari care ajung în condiţii suspecte în conturile oligarhilor rămân tot în economia Rusiei, corupţia generalizată descurajează investiţiile de bună credinţă.

Aşa se face că economia Rusiei rămâne dependentă de câteva industrii mari, care la rândul lor sunt dependente de banii din bugetul naţional. Este un cerc vicios pe care Vladimir Putin nu a reuşit să îl întrerupă.

În primele două mandate de preşedinte, Putin a reuşit să revigoreze economia Rusiei. A fost ajutat însă şi de preţul petrolului. După declanşarea crizei Rusia a evoluat mult mai greu decât alte ţări în curs de dezvoltare, precum China sau India. Şi, dacă cererea de petrol rusesc nu va înregistra o creştere spectaculoasă în următorul deceniu, economia Rusiei va continua să aibă aceleaşi probleme pe care le are şi în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri