Nilul sau Amazonul? Dezbaterea veche de zeci de ani ar putea lua sfârșit în 2024

Data publicării:
fluvi vazut de sus
Care este cel mai lung fluviu din lume: Nilul sau Amazonul? Dezbaterea veche de zeci de ani ar putea lua sfârșit în 2024. Foto: Profimedia Images

Care este cel mai lung fluviu din lume: Nilul sau Amazonul? O expediţie internaţională va încerca să răspundă la această întrebare veche de mai multe decenii, parcurgând în canoe cei peste 6.000 de kilometri ai fluviului sud-american, informează AFP, potrivit Agerpres.

La bordul a trei ambarcaţiuni cu pedale şi energie solară, membrii expediţiei "Fluviul Amazon: de la gheaţă la mare" intenţionează să pornească în aprilie 2024 din Anzii peruani pentru a ajunge, după şase luni, la Oceanul Atlantic, după ce vor fi traversat Columbia şi Brazilia.

"Obiectivul principal constă în cartografierea fluviului şi documentarea biodiversităţii sale" în scopuri ştiinţifice, a declarat exploratorul brazilian Yuri Sanada, coordonatorul proiectului, evocând totodată realizarea unui film documentar.

Până în prezent, doar 12 persoane s-au aventurat în caiac de la un capăt la celălalt al Amazonului, însă nimeni nu a realizat acest lucru având astfel de obiective, a subliniat Yuri Sanada, care conduce şi compania de producţie audiovizuală Aventura Producoes alături de soţia lui, Vera Sanada.

Aflat în centrul celei mai mari păduri tropicale din lume, Amazonul este de multă vreme considerat cel mai puternic fluviu din lume, având un debit mult mai mare decât cel cumulat al fluviilor Nil, Yangtze şi Mississippi.

Însă există o dispută veche de mai multe decenii în legătură cu statutul de cel mai lung fluviu din lume - Nilul sau Amazonul -, din cauza absenţei unui consens privind locul din care începe şi cel în care se termină fluviul sud-american.

Cartea Recordurilor Guinness atribuie primul loc în acest clasament fluviului Nil. Însă "chestiunea de a şti care este mai lung reprezintă mai mult o chestiune de definiţie decât o simplă măsurătoare", precizează o notă publicată pe site-ul acestei organizaţii.

Potrivit Enciclopediei Britannica, fluviul sud-american are o lungime de aproximativ 6.400 de kilometri, de la izvorul său atribuit râului Apurimac din sudul statului Peru, în timp ce Nilul are o lungime de 6.650 de kilometri.

Anaconde, caimani şi jaguari

Cu toate acestea, în 2014, cercetătorul şi exploratorul american James Contos a dezvoltat o altă teorie, potrivit căreia Amazonul ar putea să izvorască dintr-un alt fluviu, Mantaro, situat mai la nord. Dacă noua expediţie va ţine cont de acest punct de vedere şi de "o gură fluvială mai la sud" de o deltă, acest lucru ar putea "să se traducă printr-o lungime mai mare a Amazonului", a precizat el pentru AFP.

Expediţia va parcurge concomitent cele două cursuri de apă: un grup condus de James Contos va coborî pe Mantaro făcând rafting, în timp ce alt grup va parcurge malurile râului Apurimac pe cai, alături de exploratoarea franceză Celine Cousteau, o nepoată a legendarului oceanograf Jacques-Yves Cousteau.

La joncţiunea celor două cursuri de apă, Yuri Sanada şi doi alţi exploratori vor începe cea mai lungă etapă a călătoriei, la bordul unor canoe individuale din răşină bio, echipate cu senzori pentru a realiza "măsurători mai precise", a explicat exploratorul brazilian.

Expediţia, care beneficiază de sprijinul unor organizaţii internaţionale precum The Explorers Club şi de cel oferit de biblioteca digitală a Universităţii Harvard, va fi însoţită pe anumite tronsoane ale călătoriei de o barcă de asistenţă, care va fi folosită ca bază pentru operaţiuni audiovizuale şi ştiinţifice.

Anaconde, caimani, jaguari - niciunul dintre animalele care vor fi prezente de-a lungul traseului nu îl sperie pe Yuri Sanada. "Ceea ce mă sperie cel mai mult sunt traficanţii şi minerii ilegali", a mărturisit el, explicând că acele canoe vor fi echipate cu cabine antiglonţ. De altfel, organizatorii expediţiei negociază cu autorităţile sud-americane posibilitatea de a beneficia de o escortă armată de-a lungul celor mai periculoase tronsoane.

În cazul în care va avea succes, experimentul ar putea fi reprodus şi pe Nil, a dat asigurări Yuri Sanada, conştient totuşi că această controversă ar putea să nu fie tranşată niciodată. Interesul suscitat de această "cursă" poate să atragă atenţia asupra bogăţiilor naturale ale Braziliei şi asupra programelor de conservare a planetei noastre, a adăugat el.

"Amazonia se situează (parţial) în Brazilia, însă consecinţele distrugerii sale şi obligaţia de a o conserva aparţin lumii întregi", a adăugat coordonatorul proiectului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri