Ce țări au cel mai bun nivel de trai și unde se trăiește cel mai prost. România a căzut două locuri în raportul ONU

Data actualizării: Data publicării:
protestatari în Islanda
După doi ani în topul țărilor cu cel mai bun nivel de trai, Elveția a fost depășită de Islanda. Țările nordice au ocupat cele mai înalte poziții în aproape toate categoriile care măsoară calitatea vieții. Foto: Profimedia Images

În timpul pandemiei de coronavirus, când spitalele au fost supraaglomerate, școlile și birourile s-au închis și economia a înghețat, mulți s-au întrebat când își va mai reveni lumea. Cinci ani mai târziu, datele ONU arată că declinul standardelor de viață la nivel global se va simți în continuare în ciuda eforturilor de redresare, ritmul mediu de dezvoltare fiind unul mai lent decât era de așteptat, potrivit The Economist.

Indicele dezvoltării umane (IDU) măsurat de ONU monitorizează progresul țărilor conform speranței de viață, educației și veniturilor. După produsul intern brut (PIB), IDU este unul dintre cele mai des folosite instrumente pentru măsurarea ritmului de dezvoltare a unei țări.

Valoarea globală a IDU a scăzut în 2020 și 2021 – ceva ce nu se mai întâmplase de când a apărut acest indice, în 1990 – însă și-a revenit parțial în 2022. Ultimul raport arată, totuși, că ritmul de îmbunătățire în 2023 a fost cel mai lent înregistrat până acum.

Țările bogate au avut cea mai bună evoluție. 97% dintre ele și-au revenit complet sau au depășit deja valorile IDU pe care le aveau înainte de pandemie. În cazul țărilor sărace, însă, mai puțin de 60% sunt în aceeași situație.

După doi ani în care a ocupat topul listei, Elveția a fost depășită de Islanda. Țările nordice au ocupat cele mai înalte poziții în aproape toate categoriile care măsoară calitatea vieții.

Un copil care se naște azi în Islanda are o speranță de viață de peste 82 de ani și se poate aștepta în medie la peste 18 ani de studii. Venitul mediu pe persoană este aproape de 70.000 de dolari.

România ocupă locul 55 conform indicelui dezvoltării umane, la egalitate cu Bulgaria, clasându-se cu două poziții mai jos decât în raportul publicat anul trecut.

Valorile înregistrate în România: IDU – 0,845; speranța de viață la naștere: 75,9 ani; speranța de viață școlară – 14,1 ani; venitul național brut pe persoană – 39.374 de dolari.

Reykjavik, Iceland - July 4, 2018: Couple of tourists walking at historical modern downtown in Reykjavik at Summer in Iceland, dramatic panoramic scen
Islanda a obținut cel mai mare indice al dezvoltării umane în raportul ONU publicat în 2025. Foto: Profimedia Images

Primele 10 locuri sunt ocupate de Islanda, Norvegia, Elveția, Danemarca, Germania, Suedia, Australia, Hong Kong, Olanda și Belgia.

Pe ultimele locuri s-au clasat, în principal, țări din Africa Subsahariană, precum Sudanul de Sud, Somalia, Republica Centrafricană sau Ciad.

După mai multe decenii în care diferența dintre țările din capul listei și cele de la capătul opus s-a micșorat, în ultimii patru ani, distanța a început din nou să se mărească.

Sărăcia extremă aproape că nu a mai scăzut deloc din 2015, iar sănătatea publică a fost într-un continuu declin după Covid-19. Țările din lumea arabă, America Latină și Caraibe au avut cel mai lent ritm de revenire post-pandemică în privința nivelului de trai.

Timp de zeci de ani, părea că lumea va atinge un nivel mediu de dezvoltare foarte ridicat înainte de 2030, dar dacă ritmul foarte lent din prezent va continua, ar putea dura mult mai mult până când lumea va ajunge în acel punct.

Țările cu cele mai mari valori la categoria speranța de viață la naștere: San Marino (85,7 ani), Hong Kong (85,5), Japonia (84,7), Coreea de Sud (84,3), Elveția (84).

Topul țărilor conform speranței de viață școlară – numărul de ani pe care un copil este de așteptat să îi petreacă la școală și la universitate: Grecia (20,8 ani), Australia (20,7), Turcia (19,8), Finlanda (19,5), Noua Zeelandă (19,3).

Clasamentul global în funcție de venitul național brut pe cap de locuitor: Liechtenstein (166.812 dolari), Norvegia (112.710), Singapore (111.239), Qatar (105.353), Irlanda (90.885), Luxemburg (85.461).

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ora de linişte, în 2025. Când nu ai voie să faci zgomot dacă stai la bloc?
Digi FM
Val de ironii după ce o jurnalistă a criticat-o pe Lauren Sánchez, noua soție a lui Jeff Bezos: „Banii nu pot...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Ministrul muncii anunță creșteri uriașe de pensii pentru sute de mii de pensionari. Când dă banii?
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
O sticlă cu un mesaj din copilărie, găsit după 31 de ani. A plutit din apele Scoției până în cele ale...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget