CORESPONDENȚĂ DIGI24 de la ANKARA. Ancheta continuă, după atentat. Rămân semne de întrebare

Data publicării:
2022013 20bogdan-47352

Actualizare ora 17.20Primele imagini cu autorul atentatului de la Ambasada Statelor Unite de la Ankara, surprinse de camerele de supraveghere, au fost date publicităţii de postul CNN Turk. Ecevit Sanli, bărbatul de 40 de ani care a comis atacul, merge spre ambasada Statelor Unite ținând în mână o sacoșă albă.Presa turcă anunţă că atentatorul sinucigaş suferea de cancer. Acesta, de altfel, ar fimotivul pentru care bărbatul ar fi fost recrutat de organizaţia teroristă ca să comită atacul.

Actualizare ora 16.50Organizaţia teroristă Partidul pentru Eliberarea Poporului a revendicat atentatul de la Ambasada Statelor Unite de la Ankara. În plus, presa turcă anunţă că atentatorul sinucigaş suferea de cancer. Acesta, de altfel, este motivul pentru care bărbatul de 40 de ani ar fi fost recrutat de organizaţia teroristă ca să comită atacul.

____________________

Au fost luate măsuri de securitate excepționale, în zonă sunt foarte mulți polițiști din Turcia, dar și mulți agenți americani, din serviciile secrete. Agenții FBI împreună cu anchetatorii turci au ridicat și alte probe de la fața locului, chiar dacă au trecut 24 de ore de la comiterea atentatului. Pe strada pe care este situată ambasada în continuare nu este permis accesul, iar rezidenții pot trece numai după ce sunt percheziționați corporal și la bagaje.

Surse din cadrul anchetei spun că atentatul a fost plănuit de mai multă vreme.

Sâmbătă dimineață, autoritățile au dat publicității și alte informații legate de atacator. Bărbatul, cetățean turc, are 40 de ani, nu 30 cum se anunțase anterior, și este membru al unei grupări marxiste care a mai comis în septembrie 2012 un atentat sinucigaș similar, ce a vizat o secție de poliție. Autorul atentatului și un polițist și-au pierdut atunci viața.

Citiți și:CORESPONDENȚĂ DIGI24 DIN TURCIA. Autorul atacului de la ambasada SUA era membru al unei grupări de stânga

Atentat la ambasada SUA din Ankara, soldat cu doi morţi. Atacatorul a fost identificat

O cunoscută jurnalistă din Turcia a fost rănită în atentatul de la Ambasada SUA

Măsuri de securitate sporite la ambasadele SUA

Se pare că suspectul pentru atentatul de la Ambasada SUA intrase în țară în urmă cu două săptămâni, împreună cu alți șase bărbați, venind din Germania. El era un fost deținut, grav bolnav, în urma unei greve a foamei. Materialul explozibil l-a achiziționat din Turcia. Este vorba despre 6 kilograme de TNT, un explozibil extrem de puternic. Oficialii de la ambasadă spun că măsurile de securitate au ajutat foarte mult. Dacă explozia se producea într-un spațiu public, și nu la sediul Ambasadei, probabil s-ar fi soldat cu zeci de victime.

Anchetatorii încearcă să afle unde a fost confecționat materialul explozibil și rămân vigilente. Poliția a împânzit tot orașul și verifică orice persoană suspectă.

La Ambasadă, drapelul SUA a fost coborât în bernă, în semn de recunoștință pentru agentul de pază de origine turcă ce și-a pierdut viața. Ambasadorul

Sunt însă foarte multe semne de întrebare. De ce a ales această grupare să atace sediul Ambasadei Statelor Unite, dat fiind faptul că nu există neapărat o rivalitate între membrii acestei grupări și americani. În jurul Ambasadei sunt foarte multe clădiri guvernamentale pe care autorul ar fi putut să le vizeze.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri