Criză a natalității în Japonia. Țara asiatică are cel mai scăzut număr de nașteri din ultimii peste 100 de ani. „O urgență tăcută”

Data publicării:
Pedestrians crossing a crosswalk in Shibuya, Japan - 2 may 2025. High quality photo
Numărul nașterilor în Japonia a ajuns la 686.061 în 2024, o scădere cu 5,7% față de anul precedent și cel mai scăzut număr de nașteri de când au fost întocmite primele statistici, în 1899. Sursa: Profimedia

Lupta Japoniei de a încuraja cuplurile să aibă mai mulți copii a devenit o urgență. Statisticile demografice arată că numărul anual de nașteri a scăzut sub 700.000 pentru prima dată de la începutul înregistrărilor, în urmă cu mai bine de un secol, scriu jurnaliștii The Guardian.

Conform datelor guvernamentale publicate săptămâna aceasta, numărul nașterilor a ajuns la 686.061 în 2024, un declin de 5,7% față de anul precedent și cel mai scăzut nivel de când au început să se țină aceste statistici, în 1899. Datele exclud copiii născuți de rezidenți străini.

Rata fertilității - numărul mediu de copii pe care o femeie îi are în timpul vieții - a scăzut, de asemenea, la un nivel record de 1,15, de la 1,20 în 2023, a declarat Ministerul japonez al Sănătății. Aceasta este cu mult sub rata de 2,1 necesară pentru a menține populația stabilă. Ministerul a declarat că 1,6 milioane de decese au fost înregistrate în 2024, în creștere cu 1,9% față de anul precedent.

Numărul nașterilor și rata fertilității au scăzut timp de nouă ani la rând, deși numărul căsătoriilor a crescut ușor anul trecut, la doi ani după ce scăzuse pentru prima dată sub jumătate de milion.

Numărul căsătoriilor - un factor-cheie în influențarea tendințelor natalității într-o țară în care relativ puțini copii se nasc în afara căsătoriei - a crescut pentru prima dată în ultimii doi ani, ajungând la 485.063, cu 10.322 mai mult decât în anul precedent. Cu toate acestea, tendința descendentă înregistrată începând cu anii 1970 rămâne neschimbată.

Fenomenul îmbătrânirii populației

Rata natalității din Japonia a scăzut de când a atins o explozie” a nașterilor în 1973, coborând sub 1 milion în 2016 și sub 800.000 în 2022. Cifra de anul trecut reprezintă aproximativ un sfert din vârful istoric de 2,7 milioane de nașteri înregistrat în 1949.

Potrivit agenției de presă Kyodo, cele mai recente cifre vor fi o lectură incomodă pentru oficiali, deoarece numărul nașterilor a scăzut cu 15 ani mai devreme decât prognoza Institutul Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale.

Dacă tendințele actuale se mențin, se estimează că populația Japoniei, de aproximativ 124 de milioane, va scădea la 87 de milioane de locuitori până în 2070, când 40% din populație va avea 65 de ani sau mai mult.

Scăderea și îmbătrânirea populației ar putea avea implicații grave asupra economiei și securității naționale, în timp ce țara încearcă să își consolideze armata pentru a contracara potențialele amenințări din partea Chinei și Coreei de Nord.

„O urgență tăcută”, susținută de cifre îngrijorătoare

Prim-ministrul Shigeru Ishiba, care a descris situația demografică a Japoniei drept o „urgență tăcută”, a prezentat recent măsuri de stimulare a natalității, inclusiv o extindere a alocației pentru copii și a învățământului liceal gratuit, precum și o garanție conform căreia cuplurile vor primi echivalentul a 100% din salariul lor net atunci când își iau concediu parental în același timp.

Predecesorul lui Ishiba, Fumio Kishida, a avertizat că scăderea natalității, combinată cu creșterea numărului de decese, amenință capacitatea Japoniei de „a funcționa ca societate”, adăugând că țara a ajuns la un moment „acum sau niciodată” pentru a-și aborda criza demografică.

Guvernul a fost criticat pentru că s-a concentrat mai degrabă asupra cuplurilor căsătorite decât asupra persoanelor tinere, singure, care au fost îndepărtate de ideea căsătoriei. Mulți dintre aceștia invocă perspectivele slabe de angajare și siguranța locului de muncă, creșterea costului vieții și o cultură corporativă care face dificilă pentru angajate ideea de a deveni mame.

Un sondaj realizat în 2023 de Fundația Nippon a arătat că doar 16,5% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani credeau că se vor căsători, deși o proporție mult mai mare dorea să facă acest lucru.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu şi-a văzut iubitul murind! Scene de nedescris. De ce a murit Felix Baumgartner, de fapt?
Digi FM
Ultimele imagini cu Felix Baumgartner în viață. Ce a scris partenerul Mihaelei Rădulescu pe Instagram cu doar...
Pro FM
(VIDEO)Reacția halucinantă a unui cuplu când ajunge pe ecran la concert la Coldplay. Chris Martin: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
CSM crede că pensiile speciale sunt prea mici: „Un judecător debutant ia salariu 3.500€. Puțin”
cfr cluj profimedia-1022858435
CFR Cluj s-a calificat în turul doi preliminar al Europa League. Oaspeţii au ratat de două ori de la...
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra