Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen i-au cerut lui Xi Jinping să îl sune pe Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
poza oficiala cu macron, xi si von der leyen
Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen i-au cerut lui Xi Jinping să îl sune pe Zelenski. Foto: Profimedia

Emmanuel Macron i-a spus omologului chinez Xi Jinping că se bazează pe el „să readucă la rațiune” Rusia și să ajute la încheierea războiului din Ucraina. În cadrul întâlnirii dintre cei doi, Xi i-ar fi transmis lui Macron că îl va suna pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la momentul potrivit, relatează CNN, care citează surse din diplomația franceză. Și președinta Comisiei Europene a declarat, joi, că l-a încurajat pe Xi Jinping să îl sune pe Zelenski.

În declarațiile sale de după discuțiile de joi de la Beijing, Macron a spus că Rusia a „pus capăt deceniilor de pace în Europa”. 

China pretinde că are o poziție neutră față de conflict și a încercat să se definească drept un reprezentant al păcii. Dar a refuzat să condamne invazia rusă și a continuat să-și strângă legăturile economice și diplomatice cu Kremlinul în ultimul an, inclusiv printr-o vizită de stat a lui Xi la Moscova, luna trecută.

Macron a sosit miercuri la Beijing cu așteptări mari pentru o posibilă colaborare cu China în a găsi soluții pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul întâlnirii cu Xi Jinping, Macron a cerut Beijingului să nu livreze nimic ce Rusia ar putea folosi „în războiul său din Ucraina”. Potrivit unei surse din diplomația franceză, Xi i-a spus lui Macron că va discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că l-a încurajat pe președintele chinez Xi Jinping, în timpul vizitei sale la Beijing, să ia legătura cu președintele ucrainean.

Aceasta a mai spus că a discutat despre dezechilibrele comerciale dintre UE și China, a ridicat preocuparea profundă a UE cu privire la amenințările nucleare și a transmis că poziția Chinei în consiliul de securitate al ONU îi dă responsabilitatea de a-și folosi influența în relația pe care o are cu Rusia.

Ucraina se află în fruntea agendei, însă călătoria lui Macron și a Ursulei von der Leyen în China are și o componentă economică puternică, președintele francez călătorind cu o delegație de aproximativ 50 de oameni de afaceri importanți, unii fiind așteptați să finalizeze, sau chiar să semneze noi acorduri în timpul vizitei.

Xi a spus în timpul discuțiilor că vizita lui Macron „reprezintă un nou impuls” în relația Chinei cu Europa, potrivit presei de stat chineze CCTV.

Președintele chinez a spus că cele două țări „au capacitatea și responsabilitatea de a depăși diferențele și constrângerile”, citând pozițiile comune privind schimbările climatice și dezvoltarea Africii, a transmis CCTV.

Europa și China caută să găsească modalități de reconectare, după trei ani de controale stricte ale Chinei asupra călătoriilor din cauza pandemiei și de deteriorarea legăturilor cu privire la o serie de probleme, inclusiv istoricul Chinei în domeniul drepturilor omului și poziția sa față de războiul din Ucraina.

Joi, Macron s-a întâlnit și cu premierul chinez Li Qiang pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Palatul Elysee într-un comunicat.

„Cu prim-ministrul, președintele Republicii a discutat despre conflictul din Ucraina”, se arată în declarație, adăugând că Macron a purtat discuții și cu Zhao Leji, președintele Comitetului Permanent al Congresului Național al Poporului din China, în care „a subliniat impactul războiului din Ucraina asupra securității globale și a echilibrelor strategice.”

Înaintea vizitei, von der Leyen a promis, de asemenea, că Ucraina va fi o „temă importantă” în cadrul întâlnirilor ei cu conducerea chineză. Atât ea, cât și Macron au vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în zilele premergătoare vizitei din China.

O propunere pentru o „soluție politică” a războiului lansată de Beijing la începutul acestui an a fost întâmpinată cu scepticism din partea liderilor europeni, inclusiv a lui von der Leyen, pe fondul criticilor că unele propuneri – cum ar fi încetarea focului – ar favoriza Rusia.

Cu toate acestea, Macron a rămas optimist în ceea ce privește colaborarea cu China, în găsirea unei căi spre pace.

Adresându-se miercuri membrilor comunității franceze la Beijing, Macron a spus că China poate juca un „rol major” în conflictul din Ucraina datorită relației sale strânse cu Rusia. El a adăugat că ar fi greșit să se permită Rusiei să aibă un dialog exclusiv cu China în ceea ce privește calea către pacea în Ucraina.

Înainte de călătoria sa, o sursă din Elysee a declarat săptămâna trecută reporterilor că Macron nu va fi prezent în China „pentru a pune la îndoială liniile roșii ale Beijingului – în special refuzul de a condamna Rusia”, ci mai degrabă pentru a găsi o modalitate de a crea inițiative care ar putea aduce beneficii poporului ucrainean și „apoi găsirea unei soluții la acest război.”

Un exemplu recent al Chinei ca mediator îl reprezintă întâlnirea miniștrilor de externe ai Arabiei Saudite și Iranului, care au semnat o declarație comună legată de reluarea relațiilor lor bilaterale după șapte ani, în urma unui acord de referință mediat de China luna trecută.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri