Expert în securitate: Nu există un pericol major la adresa României

Data publicării:
16032013 20rus-55191

Decizia SUA de a monta rachete interceptoare suplimentare pe teritoriul american - mai exact în Alaska, și nu în Polonia - nu trebuie să îngrijoreze România, pentru că sistemul de apărare antirachetă va proteja toate statele membre NATO de o eventuală amenințare venită din partea Coreei de Nord, a declarat Serghei Konopliev, în emisunea „Săptămâna sub lupă”.

Invitat pentru prima dată la o televiziune din România, expertul ucrainean în securitate, fost ofițer activ în armata sovietică și membru al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din Londra, a declarat că, momentan, nu vede nicio amenințare concretă la adresa României.

„Nu văd în acest moment niciun pericol major la adresa României, ceea ce este o veste bună. România trebuie să își mențină stabilitatea economică”, a spus Serghei Konopliov.

Întrebat dacă SUA au decis la presiunile Rusiei să nu mai instaleze rachete interceptoare în Polonia, ca parte a fazei a 4-a a scutului, care trebuia să devină operațională în anul 2018, acesta a dat un răspuns negativ. „Nu cred că a fost vorba de o presiune a Rusiei”, a declarat Serghei Konopliov, care a admis însă că SUA au interesele militare comune, în special în Afganistan.

„A fost o decizie politică. SUA și Rusia caută o cale de a-și ameliora cooperarea și singurul obstacol pe care îl avem este acest scut antirachetă”, a adăugat directorul Programului pentru securitate la Marea Neagră al Harvard Kennedy School of Government.

Criza economică sursă de vulnerabilitate

Invitați la „Săptămâna sub lupă”, alături de Serghei Konopliov, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Daniel Dăianu, și consilierul prezidențial Iulian Fota au atras atenția aspura vulnerabilităților provocate de criza economică.

Este și o slăbiciune provocată celor care administrează arsenalul nuclear de apărare și de lovire de criza economică. Mike Mullen, fostul șef Statului Major interarme american, spunea că, în SUA, creșterea datoriei publice aproape că devine principala amenințare la adresa securității naționale. De ce? Pentru că o putere globală trebui să aibă resursele de a-și proiecta instrumentele de apărare și, uneori, de ripostă”, e explicat Daniel Dăianu.

Consilierului onorific al premierului a menționat, în context, și o altă carență a Europei: „statele europene nu își coordonează politicile de apărare”.

Suntem într-o perioadă de criză economică și se fac ajustări de programe, de planuri, dar în nicio țară serioasă nu vor fi ajustate proiectele strategice, prioritare. În acest moment, atât pentru Statele Unite, cât și pentru NATO, scutul antirachetă este prioritar”, a declarat, la rândul său, Iulian Fota.

Consilierul prezidențial a reiterat, la Digi 24, poziția României fază de decizia SUA de ajustare a programului de apărare antirachetă: proiectul sistemului de apărare antirachetă al SUA care va fi instalat în România în faza a 2-a a Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa (EPAA), la Baza Deveselu, nu este în niciun fel afectat.

Emisiunea „Săptămâna sub lupă” poate fi urmărită integral AICI

Citiți și:

SUA renunță la faza a patra a scutului antirachetă în Europa. Faza de la Deveselu rămâne în vigoare, asigură MAE

Ambasada SUA: Scutul asigură apărarea Europei, construcția la Deveselu începe în acest an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Benny Blanco, primele declarații despre povestea de iubire pe care o trăiește cu Selena Gomez: „Râdem toată...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”