Generalii croați Ante Gotovina și Mladen Markaci au fost achitați

Data publicării:
16112012 20generali 20croati-33846

Judecătorii au ordonat eliberarea lui Ante Gotovina și a lui Mladen Markaci, relatează BBC.

Gotovina a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în 2011 pentru uciderea a sute de etnici sârbi într-o operațiune pentru preluarea regiunii croate Krajina. Markaci a primit 18 ani de închisoare. Judecătorii au spus în 2011 că ambii fuseseră parte a unei conspirații criminale conduse de fostul președinte croat Franjo Tudjman, dar acum judecătorii au subliniat că nu a existat o astfel de conspirație.

Decizia de vineri a fost primită cu urale la Zagreb.

Judecătorul principal, Theodor Meron, a anunțat decizia de achitare pentru Gotovina și Markaci, ambii în vârstă de 57 de ani.

Niciunul nu a arătat emoție la anunțarea deciziei, dar susținătorii lor, aflați în sală, au izbucnit în aplauze și urale. În piața centrală din Zagreb, mii de oameni, care au urmărit anunțul pe ecrane gigantice montate special, au ovaționat minute în șir.

Joi noapte au avut loc vegheri cu lumânări aprinse în așteptarea deciziei, iar veteranii de război și episcopii au cerut oamenilor să-și facă auzite vocile împotriva injustiției.

Gotovina și Markaci sunt văzuți în Croația drept eroi.

Krajina și Operațiunea Furtuna

Generalii fuseseră condamnați pentru acțiunile de preluare a regiunii Krajina, care se afla sub control sârb de la declanșarea războiului în 1991. Circa 200.000 de etnici sârbi au fost alungați din Croația în 1995 și cel puțin 150 au fost uciși într-o ofensivă cunoscută drept Operațiunea Furtuna. Operațiunea a fost ordonată de Tudjman. Liderul croat a murit în 1999, în timp ce era investigat de tribunalul de la Haga.

UE a spus clar republicilor din fosta Iugoslavie că nu vor fi luate în calcul pentru aderare, dacă nu sunt aduși în fața justiției criminalii de război.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri