Harvey Weinstein scapă de condamnarea pentru viol din 2020

Data actualizării: Data publicării:
harvey weinstein
Harvey Weinstein (foto) a co-fondat studioul de film Miramax. Sursa foto: Profimedia Images

Condamnarea pentru viol din 2020 a mogulului de la Hollywood Harvey Weinstein a fost anulată de instanța supremă din New York, pe motiv că nu a primit un proces echitabil. Acuzațiile împotriva lui Weinstein au început în 2017 și au declanșat mișcarea #MeToo.

Curtea de Apel a constatat că procurorilor li s-a permis să cheme martori ale căror mărturii nu aveau legătură cu acuzațiile aduse împotriva sa în acest caz, scrie BBC.

Hotărârea spune că a fost judecat pentru comportamentul din trecut pentru crimele de care a fost acuzat.

Weinstein, în vârstă de 72 de ani, va rămâne însă în închisoare pentru o condamnare separată pentru viol.

Instanța a ajuns joi la o hotărâre de 4-3, afirmând că procesul „a admis în mod eronat mărturiile despre presupuse acte sexuale anterioare împotriva altor persoane decât reclamanții infracțiunilor subiacente”.

Decizia mai subliniază că judecătorul a agravat eroarea lăsându-l pe Weinstein să fie interogat într-un mod care îl descrie într-o lumină „care îi aduce prejudicii extreme”.

„Remediul pentru aceste erori flagrante este un nou proces”, se concluzionează în această decizie.

Cu toate acestea, judecătorul care s-a opus a spus că, odată cu decizia, „această instanță continuă să zădărnicească câștigurile constante pentru care au luptat supraviețuitorii violenței sexuale în sistemul nostru de justiție penală”.

Acuzațiile împotriva lui Weinstein au început în 2017 și au declanșat mișcarea #MeToo, care a dezvăluit abuzurile sexuale la cele mai înalte niveluri ale industriei cinematografice de la Hollywood și nu numai.

El s-a confruntat cu două procese: la New York, unde a fost închis pentru 23 de ani în 2020 pentru violarea a două femei; și în California, unde anul trecut a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru violarea unei femei într-un hotel din Beverly Hills.

Condamnarea din California nu este afectată de decizia de la New York. Weinstein rămâne astfel în închisoarea din New York. El a fost mutat anterior în LA pentru a fi judecat.

Acum va reveni procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, al cărui predecesor Cyrus Vance a introdus cazul, să decidă dacă îl judecă din nou pe Weinstein. Dar biroul lui Bragg se află în mijlocul unui proces penal împotriva fostului președinte Donald Trump.

„Decizia de astăzi este un pas major înapoi în ceea ce privește tragerea la răspundere pentru actele de violență sexuală”, a spus Douglas Wigdor, un avocat care a reprezentat opt dintre acuzatorii lui Weinstein. „Va cere victimelor să suporte încă un proces”.

Weinstein a co-fondat studioul de film Miramax, ale cărui hituri includ filmele „Shakespeare in Love” și „Pulp Fiction”. Studioul său de film care îi poartă numele a depus faliment în martie 2018.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri