Iranul a lovit un simbol al științei israeliene. O rachetă a distrus laboratoare-cheie de la Institutul Weizmann

Data publicării:
Weizmann Institute of Science
Racheta a lovit campusul institutului din Rehovot, la marginea sudică a Tel Avivului. Sursa foto: Profimedia Images

Cercetătorii de la prestigiosul Institut Weizmann din Israel încearcă să-și salveze munca, după ce o rachetă iraniană a distrus o clădire care găzduia zeci de laboratoare de ultimă generație, potrivit Reuters.

Racheta a lovit campusul institutului din Rehovot, la marginea sudică a Tel Avivului, avariind mai multe clădiri și determinând cercetătorii să se cațere printre ruine pentru a salva probele, chiar în timp ce incendiul făcea ravagii.

Nimeni nu a fost rănit, deoarece campusul era gol peste noapte, însă o parte a clădirii s-a prăbușit, iar în cealaltă parte pereții au fost aruncați în aer, lăsând la vedere un amestec de metal contorsionat, resturi pulverizate și beton înnegrit.

„Am făcut tot ce am putut ca să salvăm cât mai multe probe din laboratoare, din clădiri, în timp ce ne luptam cu focul”, a declarat fizicianul Roee Ozeri, vicepreședinte pentru dezvoltare și comunicare la Institutul Weizmann, pentru Reuters.

Netanyahu a vizitat locul devastat

Premierul Benjamin Netanyahu a vizitat vineri locul devastat și a lăudat atât cercetătorii, cât și echipele de intervenție ale serviciilor de urgență ale țării, descriindu-i drept „ce e mai bun în Israel”.

„Clădirea aceasta din spatele meu spune totul”, a spus Netanyahu, arătând spre mormanul uriaș de moloz. „Iranul este principalul regim terorist al lumii. Nu trebuie și nu poate avea arme nucleare. Acesta este scopul acțiunilor Israelului, să se salveze de amenințarea iraniană a anihilării, dar prin aceasta, salvăm și pe alții.”

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu / Sursa foto: Profimedia Images

Israelul a început să atace Iranul pe 13 iunie, susținând că inamicul său de lungă durată este pe punctul de a dezvolta arme nucleare. Iranul, care afirmă că programul său nuclear are scopuri exclusiv pașnice, a răspuns cu atacuri cu rachete și drone asupra Israelului.

Atacurile Israelului au ucis mai mulți oameni de știință nucleari proeminenți ai Iranului, au eliminat vârful ierarhiei militare iraniene, au afectat capacitățile nucleare și au ucis sute de civili.

Iranul nu a precizat de ce a vizat Institutul Weizmann

„Aici am evacuat 2 răniți în stare gravă, 2 răniți în stare moderată și 18 răniți ușor”, se arată într-un raport de la fața locului.

Deși cea mai mare parte a cercetării desfășurate la institut vizează medicina și progresul științific, acesta are și legături cu domeniul apărării. În octombrie 2024, institutul a anunțat o colaborare cu Elbit, cea mai mare companie israeliană de apărare, privind „materiale pentru aplicații militare”.

Institut multidisciplinar care desfășoară cercetări în domenii precum genetica, imunologia și astrofizica, Institutul Weizmann a fost fondat în 1934 și este considerat de talie mondială în comunitatea științifică internațională.

Este cel mai important institut de cercetare științifică din Israel, cu 286 de grupuri de cercetare, 191 de oameni de știință angajați și sute de doctoranzi, masteranzi și cercetători postdoctorali.

„Totul este pierdut”

Racheta iraniană a distrus munca unor cercetători precum Eldad Tzahor, specializat în medicină regenerativă, cu accent pe bolile cardiace la adulți. El a declarat că multe probe și țesuturi din experimente desfășurate pe termen lung au fost distruse.

„Totul este pierdut”, a spus el pentru Reuters TV. „Aș estima că ne va lua cam un an până să reluăm pe deplin cercetarea și ca totul să funcționeze din nou.” Pagubele sunt estimate între 300 și 500 de milioane de dolari, potrivit institutului, care utilizează echipamente extrem de costisitoare și complexe, deseori împărțite între mai multe laboratoare sau grupuri de cercetare.

Jacob Hanna, care conduce o echipă de genetică moleculară concentrată pe biologia celulelor stem embrionare, a declarat pentru revista Nature că plafonul laboratorului său s-a prăbușit, iar scara s-a desprins.

Studenții săi au reușit să salveze sute de linii celulare umane și de șoareci, înghețate, transferându-le în rezervoare de azot lichid de rezervă pe care Hanna le avea depozitate în subsol, a relatat Nature. „Întotdeauna m-a îngrijorat că, dacă izbucnește un război, nu vreau să pierd aceste mostre”, a spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imaginea momentului cu soţia lui Dragoș Pavăl! Cum arată cea care îi este alături de ani de zile patronului...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Bianca Censori, de nerecunoscut într-un pictorial realizat de Kanye West. Fanii au reacționat: „Ești un...
Film Now
Michael Douglas nu vrea să mai joace în filme: „Am muncit destul. Nu vreau să mor pe platou”. Actorul are 80...
Adevarul
Cum poate Guvernul să evite colapsul de încredere. Pachetul fiscal vine cu riscuri psihologice și economice...
Newsweek
În ce județe s-au emis treceri la pensie limtă de vârstă? Deciziile au ajuns cu 11 luni întârziere
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Johnny Depp, dezvăluiri despre mama sa imprevizibilă, adesea violentă: „M-a învățat cum să nu cresc copii”
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie