Președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a relansat discuțiile privind mutarea capitalei de la Teheran într-un oraș de coastă, invocând ineficiențele economice și disparitățile regionale. „Unul dintre motivele care ne-au determinat să luăm în considerare schimbarea capitalei este dezechilibrul dintre resurse și cheltuieli în Teheran”, a declarat acesta în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți din regiunea centrală Semnan, relatează iranintl.com.
Teheranul, cu peste 9 milioane de locuitori, se confruntă de mult timp cu suprapopularea, congestionarea traficului, poluarea aerului și proasta gestionare a resurselor. Pezeshkian a susținut că mutarea capitalei mai aproape de Golful Persic ar eficientiza operațiunile economice.
„Transportul materiilor prime din sud către centru, prelucrarea acestora și apoi întoarcerea lor în sud pentru export ne golește capacitatea competitivă. Trebuie să mutăm centrul economic și politic al țării în sud și mai aproape de mare”, a spus el.
Vulnerabilitatea Teheranului la cutremure
Administrațiile iraniene anterioare au explorat diverse variante ale acestei idei. Cu toate acestea, constrângerile financiare și inerția politică au blocat constant progresul.
Ideea a căpătat amploare în timpul președinției lui Mahmoud Ahmadinejad, în principal din cauza preocupărilor legate de vulnerabilitatea Teheranului la cutremure. Președintele Hassan Rouhani a revenit asupra acestui subiect la mijlocul anilor 2010, citând creșterea nesustenabilă a orașului și provocările de mediu.
Relocarea capitalei ar necesita investiții masive și ar ridica probleme logistice, putând afecta în același timp economia Teheranului. Prin urmare, pare puțin probabil ca Pezeshkian să își urmeze remarcile cu acțiuni pe care predecesorii săi le-au evitat în perioade mai puțin dificile.
O opțiune ar fi orașul Mekran
Una dintre cele mai probabile opțiuni ar fi mutarea capitalei în orașul Mekran din sud-estul țării, relatează Ynetnews.
„Din cauza densității populației și a preocupărilor legate de mediu, Iranul ia în considerare mutarea capitalei în regiunea Makran de lângă Golful Oman. Susțînătorii ideii citează avantaje strategice și economice, în timp ce criticii avertizează asupra costurilor mari și problemelor logistice”, notează ynetnews.com.
Potrivit unui reprezentant al guvernului Republicii Islamice, Iranul plănuiește să își mute capitala în regiunea de sud a țării. „Noua capitală va fi cu siguranță în sud, în regiunea Makran, iar în prezent lucrăm la această problemă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Fatemeh Mohajerani.
Se așteaptă opiniile specialiștilor
„Căutăm ajutorul oamenilor de știință și al experților, inclusiv al inginerilor, sociologilor și economiștilor”, a adăugat Fatemeh Mohajerani, subliniind că problema „rămâne în faza de cercetare” și nu este o urgență.
Cu toate acestea, criticii nu sunt de acord cu această propunere: „Reconstrucția Stadionului Azadi durează 18 luni și costă 19 trilioane de riali (23,75 milioane USD). Câți bani sunt necesari pentru a muta Capitala?”.
Jurnalistul Ali Golhaki a scris despre acest lucru pe pagina sa de la X (fostul Twitter), numind această idee nerealistă și riscantă pentru o țară care se confruntă cu un declin economic grav.
Ynetnews reamintește că discuțiile despre mutarea capitalei Iranului au continuat periodic de la Revoluția Islamică din 1979, dar au fost perturbate în mod constant din cauza constrângerilor financiare, a inerției politice și a problemelor logistice. Autoritățile iraniene anterioare au luat în considerare versiuni diferite ale acestei idei, dar constrângerile financiare și stagnarea politică au împiedicat în mod repetat progresul acestora.
Editor : Marina Constantinoiu