Armata israeliană a desfășurat tancuri în Cisiordania ocupată, duminică, pentru prima dată în mai bine de două decenii și a transmis că rezidenții care au fost „evacuați” vor fi împiedicați să se întoarcă, într-o mișcare criticată de autoritățile palestiniene ca fiind o escaladare a agresiunii Israelului, informează CNN.
Israelul a desfășurat „Operațiunea Zidul de Fier”, o campanie militară axată pe nordul Cisiordaniei, lansată luna trecută, la doar două zile după începerea încetării focului din Gaza. Duminică, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au desfășurat un pluton de tancuri în orașul Jenin, din nordul Cisiordaniei, în timp ce ministrul Apărării Israel Katz a declarat că a ordonat armatei „să se pregătească pentru prezența prelungită” în taberele de refugiați palestinieni din Cisiordania pentru „anul viitor” și „prevenirea întoarcerii rezidenților și reapariția terorismului”.
Katz a spus că trei tabere – Jenin, Tulkarm și Nur Shams – erau acum goale de aproximativ 40.000 de rezidenți după ce au fost „evacuate”. Mai mulți rezidenți care au fugit din tabăra de refugiați din Jenin au declarat anterior pentru CNN că armata israeliană le-a ordonat evacuarea și că nu știau când li se va permite să se întoarcă acasă.
Cel puțin 27 de persoane au fost ucise în ofensiva de la Jenin și 70 în Cisiordania de la începutul anului, potrivit ministerului palestinian al Sănătății. La începutul acestei săptămâni, forțele israeliene au demolat mai mult de o duzină de tancuri într-o tabără de refugiați din Cisiordania ocupată, a declarat un oficial palestinian pentru CNN.
Tancurile israeliene au fost trimise ultima dată în Cisiordania în 2002, ca parte a „Operațiunii Scut defensiv”, în timpul celei de-a doua Intifade sau revolte palestiniene, a declarat armata israeliană pentru CNN.
Palestinienii reclamă „escaladarea agresiunii” Israelului
Între timp, armata israeliană a transmis duminică că operează în „orașe suplimentare” din zona Jenin.
Primarul din Jenin, Mohammad Jarrar, a declarat pentru CNN că forțele israeliene au distrus proprietăți private și infrastructura din zonă, inclusiv peste 100 de clădiri rezidențiale, fiecare constând din mai multe apartamente. Sute de alte clădiri rezidențiale au fost parțial distruse. „Dacă lumea tace, ne temem că acest lucru va continua pentru restul Cisiordaniei”, a spus Jarrar.
Un videoclip pe rețelele de socializare văzut de CNN, care nu poate fi verificat independent, arată ceea ce pare a fi un buldozer militar care săpă un drum în ceea ce se spune că este zona Jenin luni dimineață.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Armata israeliană a lansat incursiuni regulate în Jenin și lagărele sale de refugiați în ultimii ani, dar nu și-a stabilit o prezență permanentă în zona imediată. Jenin a intrat sub ocupație israeliană în 1967, dar a fost pusă sub administrarea Autorității Naționale Palestiniene în 1995, ca urmare a Acordurilor de la Oslo.
De la atacul din 7 octombrie al Hamas, Israelul s-a angajat într-o campanie din ce în ce mai militarizată despre care spune că vizează militanții din Cisiordania, utilizând tactici precum loviturile aeriene care odată erau aproape nemaiauzite acolo.
Ministerul palestinian de externe a declarat că „desfăşurarea de tancuri” de către Israel a fost un „pas către escaladarea agresiunii şi extinderea crimelor împotriva poporului palestinian, în special în nordul Cisiordaniei şi lagărele sale de refugiaţi”.
Într-o declarație, ministerul „a subliniat nevoia urgentă de intervenție internațională pentru a reduce agresiunea ocupației, care se desfășoară fără a respecta legile sau acordurile semnate, și pentru a-l obliga să înceteze agresiunea împotriva poporului palestinian și a drepturilor acestuia, în primul rând fiind dreptul său de a rămâne pe pământul său”.
Armata israeliană „desfășoară operațiuni ofensive”
Ministrul israelian al Apărării, Katz, a declarat duminică că armata israeliană „desfășoară operațiuni ofensive pentru a elimina cetățile teroriste, neutralizarea militanților și distrugerea infrastructurii teroriste, clădirilor și depozitelor de arme pe scară largă”.
El a promis că va „continua curățarea taberelor de refugiați și a altor centre teroriste pentru a demonta batalioanele și infrastructura teroristă a islamului radical”. „Nu ne vom întoarce la realitatea anterioară”, a spus el.
Ministerul palestinian de externe a respins aceste justificări drept „pretexte” pentru a aduce teritoriul sub control israelian.
În noiembrie, ministrul de extremă-dreapta de Finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich – care este responsabil cu așezările evreiești din Cisiordania – a ordonat pregătirile pentru anexarea așezărilor, spunând că victoria președintelui american Donald Trump „aduce o oportunitate importantă pentru statul Israel”.
Palestinienii vor Cisiordania, precum și Gaza și Ierusalimul de Est ocupat, pentru un viitor stat independent. Așezările evreiești de acolo sunt considerate ilegale conform dreptului internațional.
Editor : M.I.