„Japonia îşi decide singură bugetul de apărare”, spune premierul nipon ca răspuns la cererea SUA de majorare a cheltuielilor militare

Data publicării:
Shigeru Ishiba
Shigeru Ishiba Foto: Profimedia

Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat miercuri că Japonia „îşi stabileşte singura cheltuielile de apărare, nu la indicaţia altor ţări”, după ce administraţia preşedintelui Trump a cerut Tokio să îşi majoreze bugetul militar, informează EFE.

„Japonia îşi decide singură bugetul de apărare”, a spus premierul japonez într-o apariţie în Parlament în care a adăugat, de asemenea, că aceste cheltuieli „nu ar trebui să fie decise în funcţie de ceea ce ne spun alte ţări să facem”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului japonez, Yoshimasa Hayashi, a subliniat în acelaşi sens că cel mai important lucru în privinţa politicii de apărare a ţării este conţinutul privind capacităţile militare, mai degrabă decât cheltuielile în sine.

Declaraţia premierului Ishiba vine ca reacţie după ce unul din funcţionarii de rang înalt al Pentagonului, Elbridge Colby, a declarat într-un răspuns scris către Senatul SUA că Japonia „ar trebui să îşi mărească cheltuielile pentru apărare la cel puţin 3% din PIB”, precum şi să accelereze consolidarea capacităţilor sale militare, scrie Agerpres.

Colby a mai declarat că „nu are prea mult sens ca Japonia, o ţară care se află sub ameninţare directă din partea Chinei sau Coreei de Nord, să cheltuiască doar 2% (din PIB-ul său)”, în conformitate cu apelurile pe care preşedintele Trump le-a adresat ţărilor NATO sau Taiwanului de a-şi creşte în mod semnificativ cheltuielile în domeniul apărării.

Guvernul japonez şi-a menţinut cheltuielile militare la aproximativ 1% din PIB pentru o perioadă lungă de timp, deşi în 2022 a decis să întreprindă cea mai mare schimbare în domeniul apărării de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Aceasta a implicat extinderea capacităţilor sale militare şi creşterea cheltuielilor de apărare în decurs de cinci ani cu scopul de a atinge 2% din PIB până în 2027, într-un context internaţional complex, marcat de invazia rusă în Ucraina, ascensiunea militară a Chinei şi dezvoltarea arsenalului său de arme de către Coreea de Nord.

Japonia şi-a limitat capacităţile militare la apărarea împotriva agresiunii externe, în cadrul Constituţiei sale pacifiste care a fost adoptată în 1946 sub ocupaţia SUA, după înfrângerea suferită în cel de-al Doilea Război Mondial.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani pentru a-și ajuta tatăl: "Simt că e responsabilitatea mea să am grijă...
Pro FM
Matteo, fiul lui Andrea Bocelli, despre momentul în care tatăl său i-a aranjat o întâlnire cu Angelina Jolie...
Film Now
„Mâinile îți trădează vârsta!”. Fanii o acuză pe Nicole Kidman că și-a „înghețat fața”, după recenta apariție...
Adevarul
Crimă oribilă pe un iaht de lux, din Bahamas. O tânără de 20 de ani, ucisă de un mecanic al navei
Newsweek
Cum s-a ajuns la impunerea CASS la pensie? Cine e vinovat că pensionarii vor avea mai puțini bani
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Actrița care i-a depășit pe Samuel L. Jackson și Robert Downey Jr. și a devenit cel mai profitabil star de la...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu