KGB-ul transnistrean cere R. Moldova să își retragă forțele de ordine din zona de securitate

Data publicării:
transnistria tiraspol mediafax-4

„Comitetul securității de stat (KGB-ul transnistrean, n.red.) solicită conducerii organelor de aplicare a legii din Republica Moldova în decurs de o lună să-și retragă de pe teritoriul orașului Bender toate detașamentele de poliție și alte forțe de aplicare a legii, precum și conducerea locală subordonată Republicii Moldova, inclusiv redislocarea Inspectoratului de poliție Bender și a oficiului ÎS „CRIS „Registru”. Prezența lor în zona de securitate este contrară deciziei existente a Comisiei Unificate de Control”, se spune în comunicatul citat de Unimedia.

Situația în zona separatistă transnistreană și în UTA Găgăuzia a devenit tensionată după ce autoritățile centrale ale R. Moldova au parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în noiembrie 2013. Unii analiști politici sugerează că provocările sunt organizate cu susținerea Federației Ruse.

Recent, autoritățile transnistrene au blocat conturile Liceului „Lucian Blaga”, singura instituție cu predare în limba română.

Președintele Traian Băsescu a anunțat luna aceasta că a mers la Bruxelles pentru a vorbi, între altele, despre Republica Moldova. El a transmis mesajul că formatul de negociere „5 plus 2”, în cazul Transnistriei, s-a dovedit ineficient. Negocierea conflictului transnistrean se face sub auspiciile OSCE, iar Uniunea Europeană și Statele Unite au calitate de observatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri