Mai multe explozii și incendii s-au produs miercuri în provinciile din sudul Thailandei. Autoritățile bănuiesc un atac coordonat

Data publicării:
Thai bomb squad personnel and officials inspect the damage after an attack on convenience stores, in Cho-airong district in southern Thailand's Narathiwat province, on August 17, 2022
Urmele exploziilor de la mai multe magazine din provinciile sudice ale Thailandei. Foto: Profimedia

Mai multe explozii și incendii au fost raportate miercuri în cel puțin 17 locuri diferite în sudul Thailandei, au anunțat autoritățile, în ceea ce pare să fie o serie de atacuri coordonate, care au rănit șapte persoane, scrie CNN. Provinciile din sud sunt de mai mulți ani scena unei insurgențe împotriva guvernului de la Bangkok.

Atacurile au avut loc după miezul nopții și au fost îndreptate împotriva mai multor magazine și a unei benzinării din trei provincii ale țării, rănind ușor cel puțin șapte persoane, au declarat surse militare și din cadrul poliției. 

Nimeni nu a revendicat atacurile deocamdată.

Provinciile din sudul Thailandei, de-a lungul graniței cu Malaezia, sunt de un deceniu scena unei insurgențe de joasă intensitate, guvernul thailandez confruntându-se cu grupuri din umbră care vor independența provinciilor Pattani, Yala, Narathiwat și parțial Songkhla, majoritar musulmane.

Peste 7.300 de oameni au fost uciși în conflict din 2004 încoace, potrivit organizației Deep South Watch, care monitorizează violențele.

Discuțiile de pace, care au început în 2013, au fost întrerupte de mai multe ori.

Atacurile de miercuri vin după ce guvernul thailandez a reluat în cursul acestui an discuțiile cu principalul grup insurgent, Barisan Revolusi Nasional, după o pauză de doi ani, din cauza pandemiei.

Organizația Unită pentru Eliberarea Provinciei Pattani (PULO), care a fost exclusă de la ultimele runde de negocieri, a organizat mai multe atacuri cu bombă în timpul Ramadanului, acuzând că dialogul nu este inclusiv. Guvernul a anunțat că este gata să discute cu toate grupurile.

Liderul grupării, Kasturi Makhota, a declarat pentru Reuters că atacurile de miercuri „nu au nimic de-a face cu PULO”, mai notează CNN.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri