Mecanismul European de Apărare: UE ia în considerare un fond comun pentru achiziționarea și utilizarea echipamentelor militare

Data actualizării: Data publicării:
The flag of the European Union flies at a NATO military base. Stockpiles of military equipment against the background of the blue EU flag. AI Photos
Fondul, denumit European Defence Mechanism - EDM, a fost propus de think tank-ul Bruegel. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au început discuțiile despre crearea unui fond de apărare comun pentru achiziționarea și deținerea echipamentelor militare, urmând să taxeze țările membre pentru utilizarea acestora, pentru a crește cheltuielile pentru apărare fără a afecta bugetele naționale cu datorii suplimentare, informează Reuters.

Fondul, denumit Mecanismul European de Apărare (European Defence Mechanism - EDM), a fost propus de think tank-ul Bruegel într-un document pentru discuțiile miniștrilor, ca o modalitate de a răspunde îngrijorărilor legate de cum pot plăti țările cu datorii mari echipamentele militare costisitoare.

Acesta este parte a unui efort european mai larg de pregătire pentru un posibil atac din partea Rusiei, pe măsură ce guvernele UE realizează că nu se mai pot baza complet pe Statele Unite pentru securitatea lor. „Este un punct de plecare bun pentru discuție”, a spus ministrul portughez de Finanțe, Joaquim Miranda Sarmento.

Mai multe alte țări din UE au exprimat sprijin inițial, menționând că înființarea unui astfel de fond ar putea fi relativ simplă din punct de vedere tehnic, deoarece s-ar baza pe modelul fondului de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate.

„Mai avem încă mai multe probleme legate de mandat, finanțare, contribuții și capacitatea de a acționa pe piață. Sunt mai multe probleme legate de finanțare, dar și de aspectele militare”, a spus Sarmento.

UE caută deja să crească cheltuielile militare cu 800 miliarde de euro în următorii patru ani, prin relaxarea regulilor fiscale pentru investițiile în apărare și împrumuturi comune pentru proiecte mari de apărare, în afacerea bugetului UE. Dar astfel de opțiuni cresc datoria națională - o preocupare pentru multe țări cu datorii mari - în timp ce ideea Bruegel ar oferi o modalitate de a menține o parte din investițiile în apărare în afacerea bugetelor naționale.

EDM ar putea accepta și țări din afara UE

Fondul ar fi creat printr-un tratat interguvernamental și ar avea un capital substanțial, plătit și apelabil, permițându-i să împrumute pe piață. EDM ar putea accepta membri din afara UE, cum ar fi Marea Britanie, Ucraina sau Norvegia. Deoarece fondul ar deține echipamentele pe care le achiziționează, datoria contractată pentru plata acestora ar rămâne la EDM, nu pe conturile naționale. De asemenea, EDM ar promova o piață europeană unică pentru echipamentele de apărare, pentru a reduce costurile și a aduna resursele.

Achizițiile și producția de apărare în cele 27 de națiuni din UE sunt extrem de fragmentate, cu cel puțin șapte tipuri de tancuri, nouă tipuri de obuziere autopropulsate și șapte tipuri de vehicule de luptă pentru infanterie, ceea ce crește costurile, reduce interoperabilitatea și frânează economiile. „Trebuie să luăm în considerare posibilitatea de a crea noi instrumente pentru a întări capacitățile de apărare ale Europei", a spus Sarmento.

Fondul ar putea să se concentreze pe „factorii strategici” - infrastructura militară costisitoare și echipamentele de care armatele au nevoie pentru a opera - acum adesea furnizate de Statele Unite.

Acestea includ sisteme comune de comandă și control, informații și comunicații bazate pe satelit, dezvoltarea de noi sisteme de arme scumpe, cum ar fi avioane de vânătoare de a cincea sau a șasea generație, sisteme de arme integrate necesare mai multor țări, cum ar fi apărarea aeriană strategică, transportul aerian strategic de mari dimensiuni și logistică maritimă, rachete și descurajare nucleară.

Documentul Bruegel despre EDM susține că Europa are o șansă de a-și reduce dependența militară de SUA până în 2030 doar dacă va aduna achizițiile în măsura posibilității și va crea o piață europeană comună de apărare, inclusiv cu Marea Britanie ca jucător industrial major în apărare, pentru a stimula competiția.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gafa făcută de Macron la întâlnirea cu Kate! Nu a mai avut ochi pentru altcineva. Brigitte nu a fost deloc...
Digi FM
Cine este Dacian Dragoș, noul judecător CCR numit de Nicușor Dan. A fost implicat în litigiul de la Roșia...
Pro FM
Elena Gheorghe, mesaj emoționant la aniversarea a 13 ani de căsnicie: „Dragostea nu s-a stins, s-a așezat...
Film Now
Regizorul James Gunn l-a reconstruit pe Superman pentru marile ecrane: Am simţit presiunea mereu. A fost o...
Adevarul
Cum a ajuns un bărbat crescut în SUA să fie deportat într-un loc pe care nu-l cunoaște: „Nu aparțin acestui...
Newsweek
Pensie mărită cu 1.000 lei la recalculare și 6.000 lei bonus. Va primi o nouă creștere zilele astea
Digi FM
Macron, ignorat din nou de soția sa, în timp ce-i oferă mâna la coborârea din avion. Cuplul prezidențial...
Digi World
De ce nu e deloc o idee bună să te culci cu părul ud. Riscurile despre care experții avertizează
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
James Gunn: Este o prostie să crezi că „Superman” va fi un eșec dacă nu va face 700 de milioane de dolari
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie