Mexicanii experimentează cu tortilla. De ce vor o variantă care să reziste mult timp fără a fi păstrată la frigider

Data publicării:
profimedia-0998395268
Foto: Profimedia

Aplecată peste un microscop, cercetătoarea Raquel Gomez priveşte microorganismele care permit conservarea tortillei timp de mai multe săptămâni fără a fi nevoie de refrigerare, un proiect care are drept obiectiv lupta împotriva malnutriţiei în zonele sărace ale Mexicului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Miza este mare. Tortilla, această mică clătită din porumb sau grâu din nordul ţării, este alimentul de bază al bucătăriei locale. Umplută cu carne de vită sau pui, peşte sau langustine, sos, avocado, ceapă, coriandru, ananas etc, este disponibilă în toate formele posibile de taco.

Aproximativ 98% dintre cei 129 de milioane de mexicani consumă tortilla în fiecare zi, pe care o cumpără la kilogram de la micii producători artizanali din cartiere, caldă şi moale, gata pentru a fi transformată în taco.

Pe lângă făina tradiţională de grâu, Raquel Gomez şi echipa sa au amestecat probiotice, microorganisme prezente în alimente precum iaurtul, pentru a obţine o tortilla care se poate păstra până la o lună fără frigider, mult mai mult decât varianta făcută în casă sau chiar cea vândută în supermarketuri.

Alternativa care nu necesită refrigerare „a fost concepută cu gândul la persoanele cele mai vulnerabile”, care nu dispun de frigider, a explicat pentru AFP Raquel Gomez, doctor în cercetare medicală la Ciudad de Mexico.

În Mexic, 13,9% dintre copiii cu vârsta mai mică de 5 ani suferă de malnutriţie cronică. Acest procent urcă la 27,4% în comunităţile indigene, conform datelor oficiale.

Tortilla creată de Raquel Gomez şi de echipa sa nu este comercializată încă, dar de calităţile acestui aliment ar putea să se bucure într-o bună zi oameni precum Teresa Sanchez, 46 de ani, o femeie membră a comunităţii indigene mayaşe tseltal, care nu are frigider.

profimedia-0998395264
Dr. Raquel Gomez Pliego pregătește „super tortillas” la laboratorul de Microbiologie Industrială al Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM) din Mexico City, pe 10 aprilie 2025. Foto: Profimedia

În casa sa cu pereţi din lemn şi acoperiş de zinc, situată la Oxchuc, în statul Chiapas (sud), femeia aprinde un foc de lemne şi atârnă bucăţi de carne de vită deasupra sa pentru a o conserva prin afumare. O tehnică străveche ce este încă practicată în acest oraş din Mexic unde peste 90% dintre cei 55.000 de locuitori nu au frigider.

„Am învăţat acest lucru de la mama mea şi bunicii mei încă o fac şi ei, pentru că unde poţi găsi un frigider dacă nu sunt bani?” a declarat ea pentru AFP.

Chiapas, cu un număr important de populaţie indigenă, este statul cu cel mai slab procent de gospodării dotate cu frigidere (64,6%). Media temperaturilor maxime din în timpul verii a crescut de la 30,1 la 32°C în perioada 2014 - 2024 şi jumătate din teritoriul acestui stat este vulnerabil la schimbările climatice, conform estimărilor oficiale.

„Calculăm ce vom mânca şi câţi suntem. Apoi fierbem (mâncarea), dacă mai rămâne, o fierbem din nou după-amiaza”, pentru ca mâncarea să nu se strice până a doua zi, mai spune Teresa Sanchez.

Ea păstrează tortilla în recipiente făcute din scoarţa unui copac local, morro. Uneori, carnea este şi sărată şi "uscată la soare". Din acest motiv, Teresa Sanchez cumpără doar strictul necesar. Oricum nu are "destui bani să cumpere prea multe".

Raquel Gomez şi echipa sa studiază beneficiile microorganismelor şi foloseşte prebiotice (fibre) pentru a hrăni culturile probiotice. Acest amestec este bun pentru sănătate, explică această specialistă în boli metabolice şi profesor la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM).

Datorită "produşilor de fermentare, nu este nevoie să se utilizeze conservanţi", subliniază, de asemenea, Raquel Gomez. Aceşti aditivi sunt obişnuiţi în tortillele industriale de grâu.

Deşi tortilla dezvoltată la UNAM este făcută din făină de grâu, care este consumată în principal în nordul Mexicului, Gomez nu exclude aplicarea metodei sale la tortilla de porumb, care sunt preferate de populaţie, dar pot rezista la temperaturi ridicate doar câteva ore.

Cercetătorii au brevetat tortilla lor în 2023. UNAM a semnat un contract cu o companie pentru comercializarea alimentului, dar acordul a eşuat după decesul principalilor acţionari, explică Raquel Gomez.

Câştigătoare a unui premiu din partea Institutului mexican pentru proprietate industrială în decembrie anul trecut, ea continuă să caute parteneri pentru a-şi distribui invenţia, convinsă că-i va convinge pe consumatori, mai notează AFP

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Moment tulburător pe un aeroport din Bulgaria: o femeie cade în genunchi și imploră să fie lăsată să urce în...
Digi FM
FOTO cu dezastrul făcut de inundații în Suceava. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului
Pro FM
Nicole Cherry, după ce a fost criticată pentru că a cântat în deschiderea concertului lui JLo.: „Unii văd...
Film Now
Ana de Armas, taxată de fani după ce a părut să o critice pe Nicole Kidman, fosta lui Tom Cruise: „Să vedem...
Adevarul
Octogenialul! Mircea Lucescu a suportat o sărăcie lucie în Apărătorii Patriei: „Mergeam la școală desculț”
Newsweek
Pensiile speciale vor fi tăiate cu sume între 5.000 și 10.000 lei. Cine pierde o avere la pensie?
Digi FM
Messi, moment adorabil după ce a fost surprins de „kiss cam” la concertul Coldplay. Chris Martin le-a cântat...
Digi World
Un nou trend japonez de fitness promite să adauge până la 7 ani în plus speranței de viață. Poate fi o...
Digi Animal World
Un motan din Noua Zeelandă face ravagii în cartier. Felina și-a făcut un obicei din a fura hainele vecinilor
Film Now
Monica Bellucci radiază la brațul lui Tim Burton: "Am întâlnit un suflet spectaculos". Îndrăgostiți și mereu...
UTV
Olga Guțanu, Iubita lui CRBL, a dezvăluit locul unde visează să fie cerută în căsătorie