Ministerul de Externe, nivel sporit de alertă pentru călătoriile în Israel și Palestina. Recomandări pentru românii aflați deja acolo

Data actualizării: Data publicării:
cladiri bombardate in gaza de aviatia israeliana
Armata israeliană a distrus mai multe clădiri în Fâșia Gaza, în urma atatcului cu rachete al organizației Hamas. Foto: Agerpres / EPA / Haitham Imad

Ministerul de Externe a anunțat miercuri seară că a ridicat nivelul de alertă pentru Israel și Palestina, în urma escaladării conflictului dintre cele două state. Pentru Palestina, alerta a fost ridicată la nivelul "Evitați orice călătorie în anumite regiuni", iar pentru Israel la nivelul "Evitați călătoriile neesențiale". Pe lângă acest lucru, MAE vine cu o serie de recomandări pentru românii care se află deja acolo. 

Pe fondul deteriorării situației de securitate din Palestina și Statul Israel, Ministerul de Externe a reevaluat și ridicat nivelul de alertă pentru cele două state, respectiv Palestina (Evitați orice călătorie în anumite regiuni) și Israel (Evitați călătoriile neesențiale), se arată pe site-ul ministerului. 

MAE le recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Fâșia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Orașul Vechi și cartierele adiacente) și în regiunile de proximitate cu Fâșia Gaza.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află deja în Palestina și Israel următoarele:

  • să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah sau Ambasadei României la Tel Aviv să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând datele de contact;
  • să respecte cu strictețe recomandările autorităților locale;
  • să evite deplasările în zona de sud a Statului Israel, precum și zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi alte acţiuni de stradă;
  • să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de securitate critică.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Task Force-ul dedicat monitorizării situației din zonă, menține evoluțiile din teren în atenția sa prioritară și este pregătit să acorde asistență consulară în caz de necesitate. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români din regiune să manifeste atenție și vigilență sporite, precum și precauție, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgență. 

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum și la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.

Citește și: Mesajul lui Aurescu pentru românii din Israel: Să fie extrem de vigilenţi, să evite zonele de conflict

Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta unor atacuri masive cu rachete lansate din Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a distrus o clădire cu 13 etaje, turnul Hanadi, considerată un fief al mișcării Hamas. Premierul israelian, care a promis o ripostă dură, și-a avertizat concetățenii că acțiunile violente ar putea dura „ceva timp”. Trei cetățeni israelieni și peste 30 de palestinieni au murit în această spirală a violențelor, cea mai gravă din ultimii patru ani.

Miercuri, avioanele de luptă israeliene au distrus a doua cea mai mare clădire din orașul Gaza. Aceasta avea 17 etaje și găzduia numeroase instituții media, magazine și apartamente.

Potrivit sursei citate, un F-16 israelian a lansat asupra clădirii nouă rachete. Turnul Al-Shorouk a mai fost vizat de atacuri în timpul confruntărilor din 2014. Până acum, însă, israelienii loveau clădirea punctual, distrugând anumite apartamente sau birouri. De această dată nu a mai fost cazul, turnul fiind distrus complet.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...