NATO îşi schimbă radical strategia de apărare

Data publicării:
tancuri nato

Printre pădurile dese din Hohenfels au apărut construcţii care te fac să crezi că nu mai eşti în Germania, ci într-un altă parte a lumii.

În centrul de instrucţie din Germania au fost replicate oraşe întregi pentru ca militarii să se obişnuiască cu o situaţie reală de luptă. Au fost angajaţi chiar şi localnici pentru a juca rolul civililor.

Scenariul exerciţiului este unul complex. Forţele NATO se vor lupta cu un inamic periculos, care nu seamănă deloc cu cel de până acum. Locul insurgenţilor din Afganistan a fost luat de o armată convenţională.

„În acest moment are loc o schimbare de strategie de la ISAF în Afganistan la ceea ce trebuie să ne aşteptăm în anul 2014. Noi numim acest lucru pregătire operaţională pentru ce va urma. Realitatea ne arată că nu ştim ce va urma. Ar putea să fie un rival convenţional sau ar putea fi o ameninţare şi mai importantă care ar putea să le unească pe toate: insurgenţă, armată convenţională . Aşa că trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm , să luptăm şi să ne protejăm ţările”, explică generalul Walter Piatt, comandantul centrului de instrucţie al SUA.

În acest scenariu, România joacă împreună cu americanii rolul inamicului agil.

Vom avea câteva acţiuni ofensive pentru început în aşa fel încât forţele NATO care au ocupat ţara pe care noi vrem o o apărăm să le impingem în afara graniţei, să consolidam aliniamentul”, spune comandantul batalionului 300, Adrian Popescu.

În cadrul exerciţiului din Germania se pregătesc peste 4. 000 de militari din 14 ţări. Antrenamentele vor dura până la sfârşitul lunii iunie.

Întreg reportajul realizat în Germania de reporterul Dragoş Sasu şi operatorul Ionuţ Balcău îl puteţi urmări în această seară, în jurnalul de la ora 19.00.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri