Nelson Mandela este omagiat. Barack Obama: „Lupta lui a fost a voastră, triumful lui a fost al vostru”

Data publicării:
mandela omagiu stadion mediafax

Actualizare 14.08. Discursuri au susținut și președintele Braziliei, Dilma Rousseff, și vicepreședintele Chinei. Însă, după discursul susținut de Barack Obama mulți dintre cei prezenți pe stadion au început să plece.

ACTUALIZARE 13.35. Barack Obama pe drumul către podium a dat mâna cu Raul Castro, președintele Cubei. „Lupta lui Nelson Mandela a fost lupta voastră, triumful lui a fost al vostru, libertatea și democrația voastră sunt moștenirea lui”, a spus Obama mulțimii. El l-a descris pe Mandela drept „ultimul mare eliberator al secolului XX” și „un om care a dus o viață ca a nimănui altcuiva”. „Madiba nu a vrut să fie un simbol, un portret lipsit de viață: și-a împărtășit temerile, îndoielile, greșelile. A fost fiu, soț, tată și prieten. Și-a câștigat locul în viață prin luptă și credință”, a subliniat liderul american.

Obama a mai spus că Nelson Mandela a învățat lumea despre puterea acțiunii și a ideilor - „a fost nevoie de un om ca Mandela pentru a elibera nu numai prizonierii, ci și torționarii”.

ACTUALIZARE 13.25. Nepoții lui Mandela - Mbuso Mandela, Andile Mandela, Zozuko Dlamini, Phumla Mandela – s-au adresat mulțimii și l-au descris pe bunicul lor ca fiind „un copac puternic, care acum a căzut”. Momentul a emoționat asistența. Apoi, președintele american Barack Obama a fost prezentat mulțimii, care a izbucnit în urale.

ACTUALIZARE 12.41. Prietenul lui Nelson Mandela, Andrew Mlangeni, care îl știa pe fostul lider din închisoarea de pe insula Robben, i-a adus un omagiu: Nelson Mandela a simbolizat sacrificul, înțelepciunea și răbdarea, a adus speranță atunci când ea nu mai exista. Măreția sa ca lider a venit din credința sa în leadership-ul colectiv”.

ACTUALIZARE 12.10. Demnitarii oficiali au fost salutați de reprezentanții Africii de Sud, sunt intonate primele rugăciuni din programul ceremoniei. Rugăciunile interconfesionale sunt conduse de rabinul Warren Goldstein.

 ____________________________

Fostul președinte sud-african Thabo Mbeki a fost primit cu aplauze din partea tuturor celor prezenți pe stadion. Au sosit și Francois Hollande și Nicolas Sarkozy, președintele afgan Hamid Karzai, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Liderul american Barack Obama este și el prezent, alături de soția sa Michelle, dar și George W. Bush, Jimmy Carter, Bill Clinton.

Printre participanți mai figurează premierul britanic David Cameron, John Major, Tony Blair, FW de Clerk (care a primit Nobelul alături de Mandela), arhiepiscopul Desmond Tutu. Printre celebrități sunt Bono, solistul trupei U2, fostul supermodel Naomi Campbell, actrița Charlize Theron, originară din Africa de Sud. România este reprezentată de premierul Victor Ponta și fostul președinte Emil Constantinescu.

Programul ceremoniei de pe stadionul Soccer City:

-intonarea imnului

-rugăciuni interconfesionale

-omagiu adus de un prieten (Andrew Mlangeni, împreună cu care Mandela a fost deţinut pe insula-închisoare Robben Island în timpul regimului de apartheid

-omagiu adus de familie: generalul Thanduxolo Mandela (purtătorul de cuvânt al familiei), urmat de patru nepoţi (Mbuso Mandela, Andile Mandela, Zozuko Dlamini, Phumla Mandela)

-omagiu adus de organizaţiile internaţionale: secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele comisiei Uniunii Africane Nkosazana Dlamini-Zuma, precum și un omagiu adus de liderii străini: preşedintele american Barack Obama, cel brazilian Dilma Rousseff, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao, preşedintele namibian Hifikepunye Pohamba, indianul Pranab Mukherjee, cubanezul Raul Castro

- președintele sud-african Jacob Zuma susține un discurs

- slujbă oficiată de preotul metodist Ivan Abrahams

- mulţumiri aduse liderului provinciei Gauteng (unde se află Soweto) Nomvula Mokonyane,

Ceremonia este transmisă pe marile ecrane instalate pe alte trei stadioane din Johannesburg şi 150 de zone din toată Africa de Sud. Ea va fi difuzată la televiziune în numeroase ţări.

Nelson Mandela a murit săptămâna trecută, la vârsta de 95 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...