O așezare uimitor de bine păstrată din Epoca Bronzului a fost descoperită în Anglia. Dezastrul care a pus la pământ „Pompeiul britanic”

Data publicării:
arheologii dezgroapă cea mai bine păstrată așezare din Epoca Bronzului din Anglia, poreclită "Pompeiul britanic"
Așezarea din Epoca Bronzului s-a păstrat atât de bine încât ea a fost descrisă de arheologi drept o „capsulă a timpului”. Foto: Profimedia Images

Un castron de terci mâncat pe jumătate cu o lingură de lemn, coșuri de gunoi comune și un colier decorativ de chihlimbar și mărgele de sticlă sunt doar câteva dintre rămășițele extraordinar de bine păstrate descoperite în ruinele unui cătun dezgropat în estul Angliei, poreclit „Pompeiul britanic”. Cercetătorii spun că această „capsulă a timpului” arată cum trăiau oamenii acum aproape 3.000 de ani, scrie Washington Post.

Descoperirile făcute în acest sit arheologic excavat în perioada 2015-16 au devenit subiectul a două rapoarte în care au fost incluse poze nemaivăzute până acum și publicate luna aceasta de Universitatea din Cambridge.

„Ar putea fi cea mai bine păstrată așezare pe care am descoperit-o în Marea Britanie”, a spus Mark Knight, directorul excavării și coautor al rapoartelor. „Am îndepărtat acoperișurile și înăuntru erau, în mare parte, toate obiectele. Totul este atât de cuprinzător și coerent.”

Motivul pentru care totul s-a păstrat atât de bine? Un dezastru. Așezarea, despre care se crede că avea câteva case rotunde mari făcute din lemn și construite pe stâlpi deasupra unui râu care curgea lin, a fost distrusă într-un incendiu la mai puțin de un an după ce a fost construită.

În timpul incendiului, clădirile – și tot ceea ce conțineau ele – s-au prăbușit în râul noroios peste care au fost construite. Combinația dintre rămășițele arse și îmbibarea cu apă a făcut ca totul să se păstreze „excepțional de bine”.

„Datorită tipului de așezare, faptul că a ars și abandonarea sa neplanificată, totul s-a păstrat [așa cum era]”, a spus Knight.

sit-arheologic-așezare-epoca-bronzului-anglia-3
Așezarea a fost distrusă într-un incendiu la mai puțin de un an după ce a fost construită. Foto: Profimedia Images

„În timp ce excavam, aveam senzația că examinăm tragedia altor persoane”, a mai spus Knight, despre locul straniu pe care cercetătorii l-au găsit în mlaștinile din East Anglia.

Cercetătorii au dezgropat patru case rotunde mari și o structură de la intrarea în așezare, dar locul original trebuie să fi fost „de două ori mai mare”.

Situl arheologic de la Must Farm este din anul 850 î.Hr., cu opt secole înainte ca romanii să ajungă în Britania. Arheologii au fost șocați de cât bine au putut observa viața oamenilor care au trăit în Epoca Bronzului. Artefactele descoperite acolo păstrau încă multe detalii.

Aceste comunități au avut „un stil de viață mult mai sofisticat decât ne-am fi putut imagina”, a spus și Duncan Wilson, șeful departamentului de stat Historic England, care se ocupă de conservarea mediului istoric din Anglia.

Printre obiectele descoperite se remarcă un mănunchi de sulițe, folosite pentru apărare sau la vânătoare; un colier decorativ cu mărgele care proveneau din teritoriile de azi ale Danemarcei și Iranului; haine fine din pânză de in; un craniu de femeie șlefuit, păstrat poate ca amintire de cei dragi.

ilustrație-așezare-epoca-bronzului-anglia
Așezarea a fost construită pe stâlpi de lemn deasupra unei zone mlăștinoase. Într-o singură casă puteau locui până la 60 de oameni. Foto: Profimedia Images

Locuitorii așezării aveau o dietă bogată și variată, din care nu lipsea carnea de mistreț, știucă și dorada, precum și grâu și orz.

Un bol de ceramică, care încă păstrează urmele degetelor olarului, a fost dezgropat – acesta conținea ultimele alimente servite în bol: „un terci de cereale de grâu amestecat cu grăsimi animale”. În bol s-a găsit și o lingură de lemn.

Din situl arheologic au fost dezgropate și cranii de câini, care probabil că erau folosiți ca animale de companie sau la vânătoare. Fecalele fosilizate ale câinilor arată că aceștia se hrăneau cu ce mai rămânea din mâncarea consumată de stăpânii lor.

În aceste clădiri, unele dintre ele conectate prin pasarele, locuiau până la 60 de oameni, împreună cu animalele lor, potrivit lui Knight.

Niciun schelet complet de om nu a fost descoperit în situl arheologic, ceea ce indică faptul că toți localnicii au reușit să fugă din calea flăcărilor.

Rămășițele de oi găsite de cercetători arată că animalele aveau între trei și șase luni când au pierit, ceea ce ar însemna că așezarea a fost distrusă la finalul verii sau la începutul toamnei.

obiecte-sit-arheologic-anglia
Situl arheologic Must Farm a produs cea mai mare colecție de artefacte din viața de zi cu zi a oamenilor din Epoca Bronzului descoperite vreodată în Marea Britanie. Colaj foto: Profimedia Images

Printre obiectele găsite în case se numără instrumente din metal, greutăți folosite la războiul de țesut, seceri pentru recoltare, topoare și chiar și lame pentru tăierea părului.

Unele dintre case, care puteau avea până la 50 de metri pătrați, aveau vetre și acoperișuri izolate din paie și lut. Unele dintre ele aveau zone separate pentru diferite activități, precum locuri de gătit, dormit și de muncit, asemănător felului în care sunt organizate camerele moderne.

Situl arheologic Must Farm a produs cea mai mare colecție de artefacte de zi cu zi descoperite vreodată în Marea Britanie, potrivit Historic England, care a investit 1,1 milioane de lire sterline în acest proiect.

Această „capsulă a timpului” cuprinde aproape 200 de artefacte de lemn, peste 150 de obiecte textile, 128 de vase de ceramică și peste 90 de obiecte de metal.

Arheologii nu au descoperit o cauză clară a incendiului care a devastat așezarea. Ei bănuiesc, însă, că de vină ar fi fost ori un atac din exterior, ceea ce ar explica de ce locuitorii nu s-au mai întors niciodată să își recupereze lucrurile, sau un incendiu accidental care s-a extins rapid de la o casă la alta.

„Probabil că tot ceea ce a rămas erau oamenii și hainele de pe ei; restul a fost lăsat în urmă”, a spus Knight despre incendiu.

„Aproape că puteai să vezi și să miroși lumea lor. Singurul lucru care lipsea erau locuitorii. Și totuși... eu cred că ei erau acolo – cu siguranță, puteai să îi întrezărești” printre rămășițele așezării lor.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri