O lume mai irascibilă şi pregătită de război. Comerţul mondial cu armament a crescut cu 14% de la debutul crizei economice

Data publicării:
arme-4

În ultimii cinci ani, comerţul mondial cu armament a crescut cu 14% faţă de precedenţii cinci. Cam tot atâţia ani au trecut de la declanşarea crizei economice şi este clar că, după colapsul Lehman Brothers în septembrie 2008, lumea întreagă a devenit mai irascibilă şi a intrat într-o cursă a înarmării. În anii 30, Marea Criză a creat condiţiile care au dus în cele din urmă la izbucnirea celui de-al doilea Război Mondial. Lumea s-a schimbat mult de atunci şi nu se pune problema izbucnirii unui nou conflict de-o asemenea amploare. Însă, după cum se vede în Crimeea, dar şi în Asia, pot lua naştere războaie reci, iar ţările se ameninţă una pe alta cu noile arme pe care şi le-au cumpărat în ultimii ani.

Uneori, armele pot fi cea mai valoroasă valută, iar Statele Unite au ştiut asta dintotdeauna. America este cel mai mare exportator de armament al lumii, un statut pe care şi l-a consolidat în ultimii cinci ani. Irakul, de pildă, a fost anunţat luni că va primi 100 de rachete Hellfire din partea Pentagonului. SUA livrează constant armament în ţara pe care au invadat-o în 2003 în războiul contra terorismului.

Iar Irakul nu este singura ţară căreia Washingtonul îi cumpără bunăvoinţa oferindu-i acces la armamentul american. Egiptul are şi în ziua de azi mai multe tancuri americane decât ar avea vreodată nevoie - le-a primit în schimbul păcii cu Israelul. Tancurile au continuat să fie livrate de-a lungul dictaturii lui Hosni Mubarak, dictatură care s-a încheiat în 2011, în timpul Primăverii Arabe.

În ultimii cinci ani, comerţul mondial cu armament a crescut cu 14%, arată un studiu citat de Agenţia France Presse, iar valul de revoluţii din Primăvara Arabă a jucat un rol important în această creştere a vânzărilor de tehnică militară. Toate regimurile totalitare din Orientul Mijlociu au încercat să se pună la adăpost cumpărând tot mai multe arme pe care să le folosească în caz de revoluţie. Cel mai tragic exemplu este cel al regimului Al-Assad din Siria, care a cumpărat constant armament rusesc pentru armata care îi este loială şi care este angrenată de trei ani ani într-un sângeros război civil cu grupările rebele susţinute de occident.

În ultimii cinci ani, după Statele Unite, al doilea mare exportator de armament a fost Rusia. De altfel, Statele Unite şi Rusia au alimentat poate cea mai periculoasă cursă a înarmării: cea în care sunt implicate India şi Pakistan, două ţări vecine aflate de multă vreme într-un conflict îngheţat care riscă oricând să se încingă. Importurile de armament ale Pakistanului şi Indiei s-au dulblat în ultimii cinci ani. Trei sferturi din armele cumpărate de India sunt ruseşti, în vreme ce jumătate din armamentul importat de Pakistan în ultimii cinci ani provine din China şi un sfert din Statele Unite.

Cel mai important detaliu este însă că atât India cât şi Pakistan au bombe atomice. Şi poate că tocmai deţinerea unor arme atât de puternice a făcut ca cele două ţări să se gânească de două ori înainte să intre într-un devastator conflict deschis.

Business Club

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Canicula pune stăpânire peste România. Unde ajunge prima dată valul de căldură care sufocă Europa
Digi FM
Picase examenul de Bacalaureat 2025, dar după contestație aproape i s-a dublat nota. Eroarea care i-a dat...
Pro FM
Cassie Ventura, prima reacție după verdictul în cazul lui Sean „Diddy” Combs: „Vom continua să luptăm în...
Film Now
Charlize Theron nu vrea să audă de relații cu bărbați din industria filmului: "Doamne ferește! Nu e un lucru...
Adevarul
Valul de caniculă din Europa se îndreaptă spre est: 40 de grade în Germania, cod galben de caniculă în România
Newsweek
Încă o surpriză neplăcută după CASS la pensie. Contribuția, plătită și pentru persoane coasigurate
Digi FM
Diogo Jota de la Liverpool a murit. Avea 28 de ani, trei copii și se căsătorise de câteva zile
Digi World
Ce mânânci influențează visele. Cercetătorii sugerează existenţa unei legături între coșmaruri şi intoleranţa...
Digi Animal World
Țara în care turiștii sunt „atacați” de insecte. Imaginile cu roiul de gândaci sunt virale
Film Now
Jennifer Aniston, când nu filmează și nu apare pe covorul roșu. Courteney Cox, nelipsită din viața ei
UTV
Dua Lipa și Callum Turner, scene pasionale în vacanță. Cuplul a fost surprins în largul mării, pe Coasta...