Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a primit Premiul Nobel pentru Pace

Data publicării:
nobell 1

Televiziunea norvegiană NRK anunţase, în această dimineață, că premiul Nobel pentru Pace va fi atribuit vineri Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, reamintește Mediafax.

Necunoscută marelui public, OIAC, cu sediul la Haga, a fost fondată în 1997 pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnate pe 13 ianuarie 1993.

Activitatea Organizaţiei se află în centrul atenţiei după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea până pe 30 iunie 2014 a arsenalului chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.  

Comitetul Nobel a anunțat că onorează prin acest premiu „activitatea amplă a organizației pentru eliminarea armelor chimice”. Directorul organizației, Ahmet Uzumcu, a declarat că este „o uriașă onoare” și a subliniat că desfășurarea armelor chimice în Siria „a amintit în mod tragic că mai sunt multe de făcut”. El a mai spus că organizația a acționat „cu o hotărâre tăcută pentru a scăpa lumea de aceste arme îngrozitoare” și a fost în afara atenției publice în ultimii 16 ani. 

Din organizație fac parte 189 de state, iar principalul rol al personalului săi, format din circa 500 de persoane, este de a monitoriza și distruge toate armele chimice existente. Organizația cuprinde o rețea formată din cercetători și experți de marcă, iar Convenția din 1993 privitoare la armele chimice a contribuit la distrugerea a aproape 80% din arsenalul nuclear mondial. Siria va semna Convenția zilele următoare. 

Nobelul pentru Pace, care constă într-o medalie de aur, o diplomă şi o filă cec în valoare de opt milioane de coroane (aproximativ 910.000 euro), va fi înmânat pe 10 decembrie, data care marchează moartea creatorului distincţiei, filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896). 

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit Uniunii Europene. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri