Pakistan. Profilul unei țări zbuciumate

Data publicării:
16022013 20pakistan-49931
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Cu peste 180 de milioane de locuitori, Pakistan este a şasea cea mai mare ţară din lume ca populaţie. Ca poziţie geografică, ţara este situată la intersecţia unor regiuni de importanţă strategică, respectiv Asia de Sud, Asia Centrală şi Asia de Vest, fiind învecinată cu India, Afganistan, Iran şi China.

Pakistan are un statut special şi din punct de vedere militar: are una din cele mai mari forţe armate din lume şi este singurul stat musulman care beneficiază de arme nucleare.

Ţara este o federaţie a patru provincii, Sinsh, Kiber Paktunukva, Balochistan şi Punjab. Guvernul pakistanez exercită o jurisdicţie de facto asupra zonei vestice a regiunii disputate Kashmir.

Cronologia oficială a guvernului pakistanez marchează ca dată a fondării statului 711. Atunci, generalul Muhammad ben Kasim cucerea o parte a provinciei de astăzi Punjab, ceea ce punea bazele a mai multor imperii musulmane succesive în regiune.

Între 1526 şi 1857, imperiul Mughal a pus bazele culturii persane în regiune. Declinul imperiului a adus o perioadă colonială până în 1947, când Marea Britanie a decis retragerea sa din India şi a fost fondat statul modern pakistanez, dar a rămas sub monarhie britanică.

În 1956, ţară a devenit republică parlamentară şi islamică şi a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă până la războiul cu India din 1965, ceea ce a dus la prăbuşire economică, instabilitate politică internă şi conducere militară sub generalul Yahya Khan.

Primele alegeri democratice au avut loc în 1970, ceea ce ar fi trebuit să marcheze tranziţia de la conducere militară la democraţie, dar elita, în frunte cu Yahya Khan, a refuzat să predea puterea. A urmat un război civil cu sute de mii de victime. După o altă conducere militară, în 1988 a venit la putere Benazir Bhutto, prima femeie prim-ministru al Pakistanului, în funcţie până în 1997.

După această perioadă, economia a reintrat în declin, relaţiile cu India s-au deteriorat din nou până la un nou război. A urmat venirea la putere a generalului Pervez Musharraf, care a instituit reforme economice.

În decembrie 2007, Benazir Bhutto a fost asasinată. Ea a fost victimă unui atac terorist, care a avut loc în timpul unui miting electoral. Pervez Musharraf a demisionat anul următor, iar de atunci, preşedintele ţării este Asif Ali Zardari.

Pakistanul întreţine relaţii bune cu toate ţările arabe şi alte ţări musulmane. Cel mai apropiat aliat strategic, militar şi economic este China, însă rivalitatea cu India continuă şi astăzi.

Relaţiile Pakistanului cu Statele Unite au cunoscut schimbări în timp. Ca forţă antisovietică, Pakistanul era aliat al SUA înainte de 1989, după care relaţiile s-au deteriorat din cauza deţinerii şi testării de către Pakistan a armelor nucleare.

În perioadă luptei împotriva terorismului, relaţiile pozitive şi negative s-au succedat între cele două ţări. Sute de mii de pakistanezi lucrează în afară ţării, trimiţând în ţară 8 miliarde de dolari anual.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Mihaela Rădulescu, primele declarații după autopsia lui Felix Baumgartner: „Eram convinsă”
Pro FM
Ce avere avea Ozzy Osbourne și cine va moșteni totul. Legenda rock avea 6 copii din două căsătorii
Film Now
Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a agravat. Legendarul actor nu mai poate vorbi, citi sau merge
Adevarul
Ultimele clipe ale lui Ozzy Osbourne. Paramedicii au ajuns marți dimineață la vila superstarului rock și au...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță tăierea pensiilor speciale cu 3.000-5.000 de lei. S-a anunțat și data exactă
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce imagine! Doi giganți ai...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...