Papa Francisc face apel la pace în Siria: „Putem ieşi din această spirală a morţii? Putem învăţa din nou să trăim în armonie?”

Data publicării:
papa 1

Într-o rugăciune-maraton de cinci ore, Papa Francisc a făcut sâmbătă apel la pace, în contextul în care liderii occidentali dispută tema unei intervenţii militare în Siria. La apelul Suveranului Pontif s-au alăturat creştini din întreg Orientul Mijlociu, care se tem că o eventuală acţiune armată împotriva regimului de la Damasc va provoca un război de anvergură. Şi la Washington, oamenii îi cer preşedintelui Barack Obama să renunţe la planul său pentru Siria.

Peste 100.000 de oameni s-au adunat la Vatican, în piaţa din faţa Basilicii San Pietro, pentru a asculta mesajul de pace transmis de Papa Francisc şi rugăciunile care au durat nu mai puţin de cinci ore. Printre altele, el a spus că niciodată lumea nu a fost un loc atât de periculos.

Continuăm să semănăm distrugere, durere şi moarte, ca şi cum ar fi normal. Violenţele şi războiul duc doar la moarte. Putem ieşi din această spirală a morţii? Putem învăţa din nou să păşim şi să trăim în armonie?” a întrebat Suveranul Pontif.

La rugăciunea pentru pace de la Vatican s-au alăturat şi creştini din Siria. Multă vreme, aceştia i s-au opus lui Bashar al Assad, dar acum foarte mulţi dintre ei susţin regimul de teama extremismului islamic al rebelilor.

După doi ani şi jumătate de criză, suntem tot aici. Suntem puternici, trăim, ne rugăm şi îi mulţumim lui Dumnezeu”, a declarat unul dintre ei.

Americanii de rând fac la rândul lor apel la pace

La Washington, câteva sute de oameni s-au adunat în faţa Casei Albe pentru a-i cere preşedintelui Barack Obama să îşi schimbe planul legat de Siria. Protestatarii şi-au continuat marşul până în faţa Capitoliului, unde Congresul trebuie să voteze în următoarea perioadă dacă aprobă sau nu intervenţia militară cerută de preşedintele Barack Obama.

Toate resursele acestei ţări ar trebui folosite pentru nevoile cetăţenilor acestei ţări: sănătate, educaţie pentru toţi, un sistem de educaţie de calitate, în loc de aventuri militare”, spune un protestatar.

Între timp, Uniunea Europeană aşteaptă raportul observatorilor ONU privind atacul cu arme chimice din Siria, pentru a discuta o eventuală intervenţie. Decizia l-a nemulţumit pe secretarul de stat american, John Kerry, invitat la o reuniune a diplomaţiei europene.

Prezenţa lui John Kerry nu i-a convins pe oficialii europeni să sprijine în bloc o intervenţie armată în Siria. Şefii diplomaţiilor europene susţin însă că o decizie de autorizare a unei acţiuni militare nu poate avea loc înainte de aflarea concluziilor raportului observatorilor ONU.

În faţa folosirii cu cinism a armelor chimice, comunitatea internaţională nu poate rămâne indiferentă. Este crucial să avem un răspuns clar şi puternic prin care să transmitem că asemenea crime sunt inacceptabile şi că nu pot rămâne nepedepsite”, a declarat în acest sens Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene.

Secretarul de stat american ar fi spus însă, potrivit unor surse diplomatice, că Statele Unite nu pot aştepta.  Aşa că, acum, preşedintele Barack Obama îşi concentrează eforturile de convingere în plan intern, făcând o ultimă pledoarie înainte de începerea lucrărilor Congresului:

Suntem Statele Unite ale Americii. Nu putem să închidem ochii în faţa imaginilor din Siria pe care le-am văzut. Fac apel la membrii Congresului din ambele partide să fie uniţi şi să apere lumea în care vrem să trăim, lumea pe care vrem să o lăsăm copiilor noştri şi generaţiilor viitoare”, a spus liderul de la Casa Albă.

De cealaltă parte, autorităţile siriene spun că un eventual război este o ameninţare la adresa păcii dintre întreaga lume. Ele continuă să se bucure de ajutorul Rusiei, după ce Vladimir Putin a spus că va continua să livreze Siriei atât arme, cât şi ajutoare umanitare.

Unii dintre sirieni sunt şi ei împotriva unei intervenţii armate internaţionale. „Condiţiile în care trăim sunt şi aşa destul de grele. Nu avem nevoie să vină şi americanii să ne lovească”, spune un locuitor al Damascului.

Peste 110.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Siria din cauza războiului civil care durează de doi ani şi jumătate. Cel puţin 1400 dintre aceştia au fost victime ale armelor chimice.

Potrivit ministrului de externe francez, România este printre puţinele ţări europene care susţin o intervenţie fără mandat internaţional.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...