Papa Francisc, mesaj de Paște: "Există încă prea multe războaie şi prea multă violenţă în lume". Îndemn la vaccinare

Data publicării:
papa francisc cu mana la frunte in tmpul unei slujbe religioase
Papa Francisc. Foto: Agerpres / EPA / Filippo Monteforte / POOL

Papa Francisc a calificat duminică, în cadrul mesajului tradiţional de Paşte cu prilejul rostirii binecuvântării "Urbi et Orbi", drept "scandaloase" perpetuarea conflictelor militare şi cursa înarmărilor în contextul pandemiei, transmite AFP, potrivit Agerpres. Suveranul pontif a făcut și un apel la grăbirea campaniei de vaccinare.

"Pandemia este încă în desfăşurare, criza socială şi economică este foarte gravă, în special pentru cei săraci şi în pofida acestor lucruri - şi este scandalos - conflictele militare nu încetează, iar arsenalele militare se măresc", a denunţat Francisc în omilia ţinută din bazilica Sfântul Petru de la Vatican, înainte de a rosti binecuvântarea "Urbi et Orbi", pentru Oraşul Etern şi Lumea întreagă.

"Există încă prea multe războaie şi prea multă violenţă în lume! Fie ca Domnul, care este pacea noastră, să ne ajute să depăşim această mentalitate a războiului", a mai spus suveranul pontif, care a lansat deseori apeluri la dezarmare şi la interzicerea completă a arsenalelor nucleare.

Invocând faptul că duminică este şi Ziua Internaţională de Conştientizare a pericolului reprezentat de minele antipersonal, papa Francisc a susţinut că aceste arme sunt nişte "dispozitive perfide şi oribile, nişte instrumente ale morţii fără de care lumea noastră ar fi mult mai bună".

Mesaj de pace

De asemenea, suveranul pontif a menţionat situaţia din Myanmar, invocând protestele paşnice ale tinerilor pentru drepturi democratice.

Papa Francisc a lansat un apel la pace şi pentru zonele de conflict din Africa, printre care regiunea Tigray din nordul Etiopiei şi provincia Cabo Delgado din Mozambic. El a remarcat şi că situaţia gravă de criză din Yemen a fost primită "cu o tăcere asurzitoare şi scandaloasă".

Papa a lansat şi un apel la reconciliere între palestinieni şi israelieni pe care i-a chemat să "redescopere puterea dialogului" pentru a ajunge la o soluţie care să facă posibilă convieţuirea paşnică şi prosperă.

În cadrul predicii sale, Francisc s-a referit şi la perpetuarea persecuţiilor împotriva creştinilor şi a solicitat ca toate restricţiile cu privire la libertatea de religie să fie ridicate de peste tot din lume.

În mesajul său pascal, papa le-a cerut guvernelor şi să urgenteze distribuţia de vaccinuri împotriva noului coronavirus, în special pentru populaţia săracă a lumii, informează şi Reuters.

Îndemn la vaccinare

Papa s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru cei care au pierdut pe cineva drag, dar şi pentru şomeri, cerându-le guvernelor să le asigure celor aflaţi în nevoie "mijloace de existenţă decente". Suveranul pontif a lăudat lucrătorii medicali, a transmis că este alături de copiii şi tinerii care nu pot merge la şcoală şi a amintit că lupta cu pandemia este o luptă a tuturor.

"Chem întreaga comunitate internaţională, în spiritul responsabilităţii globale, să se mobilizeze pentru a depăşi întârzierile şi blocajele din distribuţia vaccinurilor şi pentru a facilita această distribuţie, în special în ţările cele mai sărace".

Doar 200 de credincioşi au putut participa la Slujba Pascală din cauza restricţiilor împotriva noului coronavirus, notează DPA.

Înainte de pandemie, Liturghia Pascală se desfăşura de obicei în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a zeci de mii de pelerini. Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, papa Francisc a fost nevoit să oficieze cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii din interiorul bazilicii Sfântul Petru. Ceremonia a fost transmisă online.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...