PAȘAPORT DIPLOMATIC. Fotoreporter: „Armenii sunt mult mai motivați și mai mândri decât românii”

Data publicării:
02022013 20fotograf-47360

În timpul Primului Război Mondial, la marginea de răsărit a Europei, începea exterminarea metodică a armenilor. Numărul exact al victimelor nu este cunoscut nici astăzi, diferitele estimări variază între 500 de mii şi un milion 500 de mii.

Evenimentele din perioada care se întinde de la 1915 până în 1923 sunt cunoscute sub denumirea de genocidul armenilor, iar documentele şi martorii arăta că a fost comis de militari ai imperiului otoman. Turcia nu a recunoscut niciodată crimele. Nici România.

De aceea, la noi nu se vorbeşte despre aceste evenimente. Un fotojurnalist român, impresionat de cele întâmplate atunci, a început un proiect prin care să cunoască mai bine armenii din România, cei care au purtat în ei mai departe credinţa strămoşilor lor.

„Religia este pentru armeni factorul mobilizator, în jurul bisericii dezvoltându-se toate activitățiile comunităţii. Primul loc a fost Gherla, trebuie să spun că a fost construit de armeni în totalitate, pe la 1700. Când au venit masiv în Transilvania au construit trei oraşe, Gherla, Dumbrăveni şi Frumoasa şi au construit zona respectivă. Puţini ştiu despre asta, despre amprenta armenească din zona Transilvaniei”, a povestit fotograful Andreea Tănase pentru emisiunea „Pașaport diplomatic”.

După ani de experienţă în reportaje foto pentru clienţi ca Amnesty Internaţional, Naţional Geographic sau Die Welt, Andreea Tanase a început un reportaj despre genocidul armean, căutând şi urmele armenilor din România care s-au întors în patria-mama.

„Am ajuns şi în Armenia pentru că am vrut să îi cunosc pe armenii care au plecat din Armenia după cel de-al Doilea Război Mondial şi au plecat în patria-mamă când a fost posibil. Au fost dezamăgiţi, bineînţeles, pentru că piciorul sovietic era deja bine înfipt acolo şi n-au putut să trăiască acolo aşa cum şi-au dorit”, a relatat Andreea Tanase.

Timp de patru ani, fotograful român a călătorit prin Armenia, realizând numeroase interviuri, de la directorul muzeului genocidului până la supravieţuitori ai vremurilor sângeroase. A plătit singură toate costurile şi toate acestea ca să înţelegem mai bine lumea în care trăim şi oamenii cu care trăim împreună.

„Românii nu ştiu foarte clar ce înseamnă a fi armean. Deseori sunt confundaţi cu aromânii sau albanezii. A fost unul din motiovele pentru care am ales să fac fotodocumentar. Armenii seamănă mult, dar sunt mult mai motivaţi şi mai mândri ca românii şi aşa cum spunea Nicolae Iorga, sunt un neam ales”, a mai spus fotograful.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...