Președintele Senatului Cehiei sfidează China și ține un discurs în Parlamentul Taiwanului: „Sunt taiwanez”

Data publicării:
Milos Vystrcil vizita Taiwan
Milos Vystrcil, președintele Senatului Cehiei, vizită controversată în Taiwan. Foto: Profimedia Images

 

Milos Vystrcil, președintele Senatului Cehiei, sfidează China, al cărei ministru de Externe l-a amenințat că „trebuie să plătească un preţ ridicat” pentru vizita oficială în Taiwan, considerată un afront de către Beijing. Făcând trimitere la celebrul discurs al lui John F. Kennedy, „Ich bin ein Berliner”, în care a protestat împotriva comunismului în perioada Cortinei de Fier, Vystrcil a declarat în Parlamentul Taiwanului, folosind dialectul mandarin, „Sunt taiwanez”.

„În 1963, președintele american JF Kennedy, în celebrul său discurs Ich bin ein Berliner, s-a opus clar comunismului și opresiunii politice și și-a arătat susținerea pentru locuitorii Berlinului de Vest. El a spus atunci că Libertatea este indivizibilă și, dacă un singur om nu e liber, nimeni nu e liber. Dați-mi voie să folosesc aceeași modalitate de a-mi exprima sprijinul pentru poporul Taiwanului: Sunt taiwanez”, a declarat Milos Vystrcil în parlamentul taiwanez. El a rostit ultima propoziție în dialectul mandarin, „Wo shi Taiwan ren”, potrivit Taiwan News

Beijingul a reacționat furios la vizita delegației cehe, condusă de șeful Senatului, Milos Vystrcil, în Taiwan. China revendică suveranitatea asupra Taiwanului și protestează vehement împotriva oricărui contact oficial între aliții săi diplomatici și insula autoguvernată, mai scrie Taiwan News.  

 

Ministrul de Externe de la Beijing a declarat că vizita în lui Milos Vystrcil în Taiwan pentru promovarea legăturilor comerciale între Republica Cehă şi Taiwan reprezintă o „provocare”.

„Guvernul şi poporul chinez nu vor uita niciodată şi nu vor sta liniştiţi şi privi, şi trebuie ca el (Vystrcil - n.r.) să plătească un preţ ridicat pentru comportamentul lui obtuz şi speculaţii politice”, a declarat Wang, potrivit unei declaraţii publicate pe site-ul Ministerului de Externe chinez.

Editor:B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri