Primele imagini cu talibani înarmați pe străzile Kabulului GALERIE FOTO

Data publicării:
Taliban fighters stand guard along a street near the Zanbaq Square in Kabul on August 16, 2021
Locuitorii Kabulului vor trebui să se obișnuiască cu prezența talibanilor înarmați pe străzi. Sursă foto: Profimedia Images

Orașul Kabul s-a trezit luni dimineață sub ocupația talibanilor. Dacă în urmă cu o zi liderii talibani spuneau că vor rămâne la porțile orașului și că nu se vor amesteca în viața localnicilor, aceștia din urmă vor trebui să se obișnuiască cu prezența insurgenților înarmați pe străzi.

Chiar dacă agențiile internaționale de presă anunțau încă de duminică dimineață intrarea talibanilor în Kabul, liderii acestora spuneau că luptătorii s-au oprit la porțile orașului.

Abia mai târziu, în cursul zilei, au admis că insurgenții au pătruns în oraș, însă pentru a asigura ordinea publică și pentru a împiedica jafurile în zonele rămase fără protecția forțelor guvernamentale, care au fugit.

Cu toatea acestea, mai mulți martori au raportat focuri de armă în diferite zone din oraș, iar seara târziu au apărut imagini cu talibani în birourile palatului prezidențial, de unde președintele Ashraf Ghani fugise.

Luni dimineață nu a mai rămas loc de nicio îndoială: talibani înarmați patrulează pe străzile Kabulului, o realitate cu care localnicii care nu au reușit să părăsească orașul vor trebui să se obișnuiască de acum înainte.

Un lider taliban declara că luptătorii au primit ordin „să-i lase pe afgani să-și vadă de treburile zilnice și să nu-i sperie”.

Acum, talibanii urmează să stabilească tipul și forma de guvernământ pentru Afganistan. 

„Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară”, a spus Mohammad Naeem. 

„Am obținut ce am vrut, adică libertate pentru țara noastră și independență pentru poporul nostru. Nu vom permite nimănui să folosească pământul nostru pentru a agresa pe cineva, iar noi nu le vom face rău celorlalți”, a spus un purtător de cuvânt citat de Al Jazeera.

Primele imagini cu talibani pe străzile din Kabul, după ce capitala Afganistanului a intrat sub controlul lor. Foto: Profimedia
Primele imagini cu talibani pe străzile din Kabul, după ce capitala Afganistanului a intrat sub controlul lor. Foto: Profimedia

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri