Bombardamentele efectuate de Statele Unite asupra unor situri nucleare din Iran au stârnit reacții diverse în rândul principalilor aliați ai SUA. În timp ce unii și-au exprimat sprijinul pentru aceste atacuri, susținând că Iran reprezintă o amenințare nucleară serioasă, alții și-au manifestat îngrijorarea și au făcut apel la dialog și dezescaladare pentru a evita un conflict extins, relatează CNN.
Australia
Prim-ministrul Anthony Albanese a declarat luni într-o conferință de presă că „Iranului nu i se poate permite să obțină o armă nucleară.”
„Acțiunea SUA a vizat site-uri specifice centrale pentru programul nuclear al Iranului. Nu dorim o escaladare și un război pe scară largă”, a spus acesta, adăugând că Iranul „a eșuat să se conformeze obligațiilor internaționale.”
Marea Britanie
Prim-ministrul Keir Starmer a făcut apel la Iran să revină la masa negocierilor după loviturile americane, afirmând că programul nuclear iranian „reprezintă o amenințare gravă la adresa securității internaționale”, duminică.
„Iranului nu i se poate permite niciodată să dezvolte o armă nucleară, iar SUA au luat măsuri pentru a atenua această amenințare”, a spus acesta.
Câteva ore mai târziu, ministrul britanic de Externe, David Lammy, a reafirmat poziția premierului într-o postare pe X, adăugând că „Regatul Unit nu a participat la aceste lovituri. Facem apel la Iran să dea dovadă de reținere și să ajungă la o soluție diplomatică pentru a pune capăt acestei crize.”
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Franța și Japonia
Ministrul de Externe Jean-Noël Barrot a declarat că Franța a luat „notă cu îngrijorare” de loviturile americane și că nu a participat la ele.
„Franța și-a exprimat în repetate rânduri opoziția foarte fermă față de dobândirea armelor nucleare de către Iran,” a spus acesta.
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a afirmat că „dezescaladarea cât mai rapidă este mai importantă decât orice,” dar că „în același timp, dezvoltarea armelor nucleare de către Iran trebuie oprită.”
Arabia Saudită și Qatar
Ministerul de Externe a declarat că Regatul urmărește „cu profundă îngrijorare” evoluțiile din Iran și a făcut apel la comunitatea internațională să intensifice eforturile pentru o „soluție diplomatică care să garanteze încheierea acestei crize și să deschidă o nouă etapă spre securitatea și stabilitatea în regiune”.
Ministerul de Externe a avertizat că „tensiunile periculoase din regiune vor duce la escaladări catastrofale atât pe plan regional, cât și internațional”.
Acesta a făcut apel la toate părțile să „dea dovadă de înțelepciune și reținere” și să evite o escaladare care ar afecta populația unei regiuni deja afectate de conflicte și crize umanitare.
Kuweit
Ministerul de Externe a adresat un apel Consiliului de Securitate al ONU „să-și onoreze responsabilitățile pentru menținerea păcii și securității globale”. Comunicatul transmis solicită „oprirea imediată și totală a oricăror forme de escaladare, un armistițiu complet al activității militare și reținere în limbaj și comportament.”
Editor : M.I.