Reguli bizare în Coreea de Nord: Ce se întâmplă dacă doi soți vor să divorțeze

Data actualizării: Data publicării:
cuplu asiatic
Ce se întâmplă dacă doi soți din Coreea de Nord vor să divorțeze FOTO: Profimedia Images

Poveștile spuse de oamenii care au reușit să fugă din Coreea de Nord șochează lumea întreagă, care nu-și poate imagina cum își trăiesc viețile cetățenii în țara în care riscă să fie aruncați ani grei după gratii sau chiar să fie condamnați la moarte pentru lucruri banale cum ar fi vizionarea unui film străin sau îmbrăcarea unei perechi de blugi.

„Întreabă un nord-coreean” este o rubrică găzduită de NK News, cu povestiri ale nord-coreenilor fugiți din țară în anii recenți. Dacă au curiozități legate de viața de zi cu zi din Coreea de Nord, cititorii publicației pot trimite întrebări pentru acești oameni prin e-mail, la ask@nknews.org.

Și se pare că mulți au fost curioși să afle dacă divorțul este acceptat în Coreea de Nord.

Rose – care s-a născut și a trăit în Coreea de Nord până în 2019, când a reușit să fugă – spune că deși divorțul este posibil, cuplurile obțin cu greu decizia de desfacere a căsătoriilor.

„În Coreea de Nord, divorțul a fost mult timp văzut ca un act rușinos care a atras critici din partea tuturor. Dacă cineva divorța, oamenii bârfeau, denaturau faptele și răspândeau tot felul de zvonuri. Cea mai mare victimă era femeia, pentru că până și părinții se îndepărtau de ea, pentru că le era rușine de fiica lor.

Până în anii 1990, în Coreea de Nord, indiferent cât de grea era viața, indiferent cât de beat era soțul și cât de tare te bătea, nu puteai să divorțezi ușor de el.

Din cauza anilor în care au suportat tratamente violente, multe mame din Coreea de Nord au suferit de „hwabyung” - o boală mintală rezultată din furia și stresul reprimate”, spune Rose.

Femeia spune că după anul 2000 s-a schimbat percepția despre divorț și nu a mai fost considerat ciudat sau rușinos. Subiectul divorțului nu mai este tabu, iar oamenii vorbesc liber pe această temă.

Procedura complicată de divorț din Coreea de Nord

Cu toate acestea, divorțul nu este ușor de obținut în Coreea de Nord. „Dacă vrei să divorțezi, ai nevoie de acordul a trei părți. Pe lângă părțile care divorțează, guvernul are și el un cuvânt de spus.

Indiferent de motivele invocate, de greșelile evidențiate la partenerul de viață și chiar dacă soții spun că este imposibil să mai trăiască împreună, guvernul se opune adesea, hotărând că este o chestiune care poate fi depășită în timp”, spune femeia.

Rose spune că se poate face apel, iar pentru această etapă se apelează la ajutorul oamenilor care au divorțat deja și care îi pot învăța pe cei ajunși în această situație ce să spună în fața instanței pentru a avea mai multe șanse de izbândă.

„Chiar dacă guvernul aprobă în cele din urmă divorțul, poate fi totuși dificil să obții actele oficiale de divorț de la notar. Există o regulă nescrisă în instanțe conform căreia nu mai mult de un cuplu poate divorța pe zi. Scopul este acela de a face procesul atât de complicat și dificil încât oamenii să nu încerce să divorțeze”, a spus Rose.

Ocolirea regulilor

Divorțul este atât de dificil de obținut încât unii oameni evită să-și înregistreze oficial căsătoriile. Fac nuntă, dar nu merg la starea civilă timp de aproximativ trei ani, astfel încât să se poată despărți mai ușor dacă apar probleme în relație.

Acest lucru a creat o nouă cultură nord-coreeană a conviețuirii în doi. În trecut, oamenii obișnuiau să spună că bărbații și femeile care au început să trăiască împreună fără a-și înregistra căsătoria erau o rușine. În zilele noastre, cuplurile trăiesc împreună cu încuviințarea părinților și a tuturor cunoștințelor lor. Desigur, nimeni nu recunoaște relația de concubinaj, ci se spune că sunt „în curs de căsătorie”.

Pot spune asta pentru că procesul de înregistrare pentru căsătorie durează luni de zile în Coreea de Nord, așa că nimeni nu s-ar îndoi că zic adevărul”, a mai spus Rose.

Femeia a aflat de la apropiații rămași în țară că în momentul de față se fac demersuri pentru a complica mai mult procesul de divorț.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri