Ricky Martin și Benicio del Toro îndeamnă la proteste în Puerto Rico, după apariția unor înregistrări scandaloase

Data actualizării: Data publicării:
manifestatii puerto rico ricky martin
SAN JUAN, PUERTO RICO Rapperul Bad Bunny (cel care ține steagul), cântărețul Ricky Martin (cel cu șapcă neagră) și rapper-ul Residente (cu șapcă albastră) s-au alăturat protestatarilor Foto: Guliver/Getty Images

Au fost violenţe în Puerto Rico, unde mii de oameni au cerut demisia guvernatorului, acuzat de corupţie şi discriminare. Protestele durează de cinci zile şi au început după publicarea unor înregistrări private, în care guvernatorul insulei şi mai mulţi oficiali insultă jurnalişti și fac comentarii homofobe și sexiste.

Alţi oficiali fac şi ei subiectul convorbirilor, care conţin glume vulgare la adresa femeilor şi homosexualilor, inclusiv a lui Ricky Martin. De altfel, artistul portorican i-a îndemnat pe oameni să iasă în număr cât mai mare în stradă, susţinut şi de actorul Benicio del Toro, născut şi el pe această insulă.

Dezvăluirile vin în contextul în care Puerto Rico se confruntă cu probleme economice serioase, după uraganele devastatoare de acum doi ani.

Glumele homofobe făcute de oficiali la adresa lui Ricky Martin

Mii de manifestanţi au cerut miercuri demisia guvernatorului din Puerto Rico, Ricardo Rossello, care se confruntă cu acuzaţii de corupţie şi trebuie să explice mesajele sexiste şi homofobe care l-au vizat inclusiv pe cântăreţul Ricky Martin, a informat joi AFP, preluată de Agerpres.

Această insulă din Caraibe a devenit scena unei polemici aprinse după ce Centrul pentru jurnalism de investigaţie a dezvăluit săptămâna trecută conţinutul unor conversaţii de grup pe mesageria Telegram între guvernatorul Ricardo Rossello şi alţi câţiva înalţi responsabili locali. Potrivit extraselor publicate de cotidianul local El Nueva Dia, aceşti bărbaţi făceau glume misogine şi comentarii homofobe.

„Ricky Martin e atât de macho, încât se culcă cu bărbaţi, pentru că femeile nu sunt la înălţime”, a scris responsabilul pentru finanţe al acestui teritoriu american, Christian Sobrino, care şi-a dat sâmbătă demisia.

Ricardo Rossello a refuzat până acum se demisioneze.

Ricky Martin şi alte personalităţi din Puerto Rico, printre care rapperul Bad Bunny, l-au criticat vehement pe Ricardo Rossello şi i-au îndemnat pe oameni să iasă la manifestaţii.

Centrul pentru jurnalism de investigaţie a publicat 889 de pagini de mesaje-text sau de mesaje criptate trimise pe Telegram de cei vizaţi, care conţineau totodată insulte şi calomnii la adresa altor responsabili politici sau jurnalişti.

Oamenii sunt înfuriați de comportamentul politicienilor

Scandând „Ricky (dimunutiv de la Ricardo - n.r.), renuncia. El pueblo te repudia” („Ricky, demisionează! Poporul te respinge”), o mulţime numeroasă s-a adunat miercuri în San Juan, capitala acestui teritoriu asociat SUA.

Incidentele au izbucnit în jur de miezul nopţii când un grup de manifestanţi a pătruns în perimetrul de securitate, aruncând cu pietre şi cocktailuri Molotov asupra forţelor de ordine, a anunţat poliţia.

O altă manifestaţie a avut loc luni, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene, după ce un incendiu a izbucnit în apropiere de sediul guvernului. Cinci persoane au fost arestate.

Manifestanţii şi-au exprimat furia și pentru că mai multe persoane din anturajul guvernatorului au fost acuzate de corupţie. Ei îi reproşează, de asemenea, modul de gestionare a consecinţelor uraganului Maria, care s-a soldat cu 3.000 de morţi în 2017 şi a provocat mari distrugeri pe insulă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri