Secretarul general NATO insistă ca aliaţii să respecte obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru apărare

Data publicării:
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Foto: nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, insistă ca aliaţii să-şi respecte obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării, în pofida problemelor economice generate de pandemia de COVID-19. NATO traversează o perioadă sensibilă după ce președintele american Donald Trump a ordonat retragerea a aproximativ 9.500 de militari americani staționați în Germania.

"Văd scăderea economică din statele membre şi ştiu că este nevoie de creşterea cheltuielilor în numeroase sectoare pentru a contracara această scădere", a declarat Jens Stoltenberg în comentarii publicate miercuri de cotidianul Die Welt, potrivit Agerpres.

Dar ameninţările şi provocările de securitate care existau dinainte de criză nu s-au diminuat în timpul pandemiei, a subliniat secretarul general al NATO.

"Rusia continuă să-şi modernizeze forţele militare, echilibrul global al puterilor se modifică dată fiind ascensiunea Chinei, iar organizaţia teroristă Stat Islamic încearcă din nou să câştige teren în Siria şi Irak", a spus Stoltenberg.

Statele membre ale NATO au convenit asupra unui obiectiv comun de a creşte bugetul apărării la 2% din PIB până în 2024, aminteşte dpa.

Germania şi-a majorat semnificativ cheltuielile cu apărarea în ultimii ani, dar acestea s-au situat în 2019 la numai 1,38% din PIB, iar preşedintele american Donald Trump a criticat în mod repetat guvernul german, acuzându-l că nu investeşte suficient în sectorul militar.

Pentru 2020, cheltuielile de apărare revizuite ca urmare a crizei economice ar urma să corespundă probabil unui procent de peste 1,5% din PIB, în Germania.

Comparativ, în 2019 SUA au cheltuit cu apărarea circa 730 miliarde de dolari, potrivit cifrelor NATO, corespunzând unei cote de 3,4% din PIB.

Preşedintele Donald Trump a ordonat armatei americane retragerea a aproximativ 9.500 de soldaţi din Germania, conform declarațiilor, făcute sub protecția anonimatului, de către un înalt oficial american, informează Agerpres. Retragerea militarilor americani din regiune afectează unitatea NATO și este privită ca un semn de slăbiciune în fața atitudinii tot mai ostile a Moscovei, conform New York Times.

Retragerea parțială a militarilor americani din Germania reprezintă un „semnal foarte prost” pentru unitatea și coeziunea NATO dar ea nu ar trebui să afecteze capacitatea de mobilizare a Alianței în cazul unei agresiuni ipotetice a Rusiei îndreptate împotriva României, mai ales dacă „retragerea” din Germania este urmată de o „relocare” a unor unități americane în țara noastră. 

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Billy Zane, de nerecunoscut în primele imagini din filmul „Waltzing With Brando”. Starul din „Titanic” îl...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...