Şeful de stat-major al armatei etiopiene a murit împușcat

Data actualizării: Data publicării:
Abiy Ahmed
Abiy Ahmed, premierul Etiopiei. Foto: Gulliver/Getty Images

Generalul Seare Mekonnen, șeful Statului Major al Armatei Etiopiei, a decedat după ce a fost împușcat în cursul unei tentative de lovitură de stat, a declarat premierul etiopian Abiy Ahmed, informează postul BBC News.

ACTUALIZARE: Generalul Seare a fost ucis împreună cu un alt general, Gezai Abera, de un agent de pază în cursul unui incident la Addis Ababa, a anunțat Biroul de presă al premierului etiopian, precizând că asasinul a fost arestat, informează Mediafax.

De asemenea, în cursul unui alt incident, petrecut în regiunea Amhara, și-a pierdut viața Ambachew Mekonnen, guvernatorul regiunii, în contextul intensificării tensiunilor etnice în Etiopia.

Îmbrăcat în ținută militară, Abiy Ahmed a condamnat asasinatele, afirmând că generalul Seare Mekonnen a fost ucis în timp ce încerca să prevină o lovitură de stat în regiunea Amhara din nordul țării.

 


Şeful de stat-major al armatei etiopiene a fost rănit de gloanţe, a anunţat duminică premierul Abiy Ahmed, ale cărui servicii au denunţat, de asemenea, o tentativă de "lovitură de stat" într-o regiune din nordul ţării, relatează AFP și Agerpres. 

Prim-ministrul a apărut în uniformă militară la televiziunea naţională pentru a anunţa atentatul împotriva generalului Seare Mekonnen, fără să ofere detalii despre starea de sănătate a acestuia, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse. 

Ambasada Statelor Unite la Addis Abeba a lansat o alertă, recomandând personalului său să se pună la adăpost după informaţii privind focuri de armă în capitală şi violenţe în statul regional Amhara (nord-vest). 

Internetul a fost întrerupt în Etiopia şi nu este disponibilă nicio informaţie suplimentară despre atentatul împotriva înaltului responsabil militar. 

Sâmbătă seară, guvernul etiopian anunţase că o tentativă de "lovitură de stat" a fost comisă de un "grup armat" în Amhara, a doua regiune a ţări ca populaţie, fără să prezinte detalii despre aceste violenţe. 

"Tentativa de puci din statul regional Amhara este contrară Constituţiei şi urmăreşte să saboteze pacea atât de greu dobândită în regiune", a declarat într-un comunicat biroul prim-ministrului. 

"Această tentativă ilegală trebuie condamnată de toţi etiopienii şi guvernul federal dispune de toate capacităţile pentru a învinge acest grup armat", a adăugat documentul. 

Un jurnalist prezent la Bahir Dar, capitala regională, a declarat pentru AFP că focuri de armă au fost auzite la puţin timp după lăsarea serii şi au continuat câteva ore. Împuşcăturile au încetat între timp, a adăugat el. 

De la instalarea sa la putere, în aprilie 2018, după doi ani de tulburări în Etiopia, premierul reformator Abiy Ahmed a depus eforturi pentru democratizarea ţării. 

Printre altele, el a legalizat grupurile disidente, a îmbunătăţit libertatea presei şi a reprimat încălcarea drepturilor omului arestând zeci de responsabili ai armatei şi serviciilor de informaţii. 

De asemenea, Abiy Ahmed a lansat un program de reforme economice şi a încheiat pace cu Eritreea după peste 20 de ani de conflict. 

El se confruntă însă cu tensiuni interetnice recurente, în general legate de dreptul de proprietate a pământului şi utilizarea resurselor, care degenerează frecvent în violenţe în această ţară cu peste 100 de milioane de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...